Tornimäe Tungal toob sünnipäevaks lavale uue näitemängu

Reedel tähistab Tornimäe näitering Tungal oma viiendat sünnipäeva, esietendades kohalikule publikule sel puhul Arvo Valtoni tekstidel põhinevat lavastust “Kahekõned”.

“Loodan, et vaataja leiab siit mõtisklusi mitmesuguste elunähtuste üle ja ümber,” ütles Tornimäe Tungla eestvedaja ja lavastaja Krista Kütt, kelle sõnul on lavastus pühendatud ka Eesti ühe silmapaistvama kirjaniku Arvo Valtoni (Vallikivi) lähenevale 80. juubelisünnipäevale.

Lavastus on kokku pandud Arvo Valtoni miniatuurikogu “Mina, mina, mina…” ja “Kahekõned kohvikutes” põhjal. Kütt märkis, et ehk pakuvad need lood äratundmisrõõmu. Ja nii mõnigi ootamatu lähenemisnurk võib panna oma tõekspidamisi ümber hindama.

Küti sõnul on Tornimäe näitering Tungal tore ja üksmeelne pere, mis ei tähenda seda, et neil aeg-ajalt erinevaid arusaamu poleks. Lood seatakse lavale enamasti koos. “Igas proovis tuleb mõni idee ja katsetuste käigus saame teada, kas see sobib või mitte,” rääkis lavastaja. Näitetrupil on üksteist liiget: Krista Riik, Meelis Lember, Meelis Pärn, Raivo Kabur, Ingrid Holm, Lea Laht, Gerry Grünberg, Rainer Helde, Liis Kaal, Aare Trave ja Kadri Kabur.

Lisaks neile on meeskonnas helimehed Igor ja Henri Jo Raadel ning lavakujundaja ja reklaami eest heaseisja Kadi Trave. “Lavakujunduste osas on meie meestel ja Kadil kuldsed käed,” kiitis lavastaja. Viie aasta jooksul on lavale jõudnud kuus lavastust. Neist kaks on lavastanud Evi Ringmäe, ühe Anu Urmet ja kolm viimast Krista Kütt.

Jürikuus Kõmsil toimunud festivalil “Provintsiteater 2015” tuli tornimäelaste “Kahekõned” laureaadiks ning Ingrid Holm sai parima naiskõrvalosatäitja ja Raivo Kabur parima meeskõrvalosatäitja preemia. Küsimusele, kuidas lavastaja hindab Kõmsil saavutatut, vastas Krista Kütt Valtoni tsitaadiga: “Kui vaatad kauget tähte, pea meeles, et ka tema vaatab Sind,” ja lisas: “Muidugi oleme õnnelikud. Loodan, et meil jätkub üksmeelt, rõõmu ja pealehakkamist ka järgmisel hooajal.”

Ingrid Holm meenutas, et teda ajas kunagi kultuurimajja näitlema Krista Riik, kes siis ise Orissaare kultuurimaja juhataja oli. “Pidudele oli tantsude ja laulude vahele vaja sõnalist osa ning kõigepealt palus Krista mul neid kirjutada,” meenutas Holm. Nii ta siis kirjutaski neid väikesi nupukesi, kuid siis arvanud Krista, et miks teised peavad neid ette kandma, tulgu aga Ingrid ise lavale. Nii saigi Ingrid Holmi “näitlejakarjäär” nupukestest alguse, millele järgnes sõutrupp Tige Tikker, kus esitati nii tema nupukesi kui ka päris kirjanike loomingut.

Seejärel kutsus lavastaja Ellen Teemus teda näiteringi. Kui Orissaares hakati aga lavastama Abruka-lugusid ja Ingridil seal osa ei olnud, tegi Krista Riik, kellest vahepeal oli saanud Tornimäe rahvamaja juhataja, talle ettepaneku teha vahepeal väike “sutsakas” Tornimäel, ning sellest on nüüd saanud aastaid kestev koostöö.

Ingrid Holmi on tunnustatud kahel korral. Esimene kord lavastuse “Eesti matus” Iidana ja nüüd Valtoni dialoogides naiskõrvalosa eest. Ingridi sõnul algab tee tunnustusele näitejuhist, kes oskab valida õige tüki ja jagada kõigile sobivad osad. “Kuna meil on siin koos väga andekad ja head suhtlejad, kelle nõuannetega võib alati arvestada, siis on ka need tunnustused tulnud tänu kõigi koostööle,” rääkis ta.

Ingridi partneriteks on olnud tema sõnutsi andekad ja oma osa hästi mängivad mehed Gerry Grünberg ja Raivo Kabur. “Nii on need tunnustused mulle väga tähtsad, sest see on hinnang meie kõigi tööle,” märkis Ingrid Holm. “Kui ma noorem oleksin, siis arvaksin, et lemmikroll on mul veel mängimata, kuid praegu leian ma, et mul on niivõrd fantastilised kaaslased, et nendega koos mängides on iga roll lemmik,” lisas ta.

Tornimäe näiteringi “ristiisa” on Gerry Grünberg, kes leidis, et Tungal on üks äraütlemata tore ja paljutähenduslik nimi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 200 korda, sh täna 1)