Muuseumid pannakse kõlama

KEVAD KÄES: Mihkli talumuuseumis on muuseumiöö üks esimestest kevadistest üritustest. Pildil Tiina Ojala. Foto: Tambet Allik

KEVAD KÄES: Mihkli talumuuseumis on muuseumiöö üks esimestest kevadistest üritustest. Pildil Tiina Ojala. Foto: Tambet Allik

Saaremaal kõlab 16. mai õhtul muusika Saaremaa muuseumis, Mihkli talumuuseumis, Angla tuulikumäel ja Muhu muuseumis. On ju selle aasta muuseumiöö teemaks “Öös on muusikat”.

Muuseumiöö programmis osaleb Eestis üle 150 muuseumi, mille uksed on külalistele avatud kella kuuest üheteistkümneni õhtul, et tähistada üleeuroopalist muuseumiööd. Sissepääs on sel ajal tasuta. Igaks aastaks mõeldakse välja teema, mida muuseumid siis vastavalt oma nägemusele rakendavad.

Mihkli talumuuseumis esinevad folklooriselts Virvik peaasjalikult Saaremaalt korjatud rahvalauludega ja Külli Luup oma vanaemalt Miina Tangult kuuldud kohalike lauludega. Mihkli talumuuseumi perenaine Tiina Ojala ütles, et kontserdid on plaanitud igale täistunnile. “Vaatame, kuidas ilmad on, võimalusel katsume laulda erinevates kohtades,” lisas ta, märkides, et paljugi sõltub ilmast, kuid ära ei jää muuseumiöö kindlasti.

Mänguline laul

Noorematele külastajatele on muuseum välja mõelnud vahva laulusõnade otsimise mängu. Majadesse peidetakse lauluread, mille küljes on viide, mis salmi ja mis reaga tegu on. Hiljem, kui kõik read on üles leitud ja õigesse järjekorda seatud, saab kokku terve laulu. Need, kes laulusõnu aga otsida ei soovi, sõnadeta siiski päris ei jää, muheles Ojala. Mänguidee peale tuldi seetõttu, et paljud tulevad muuseumiööle kogu perega.

Programm kestab Mihkli talumuuseumis kella kuuest kümneni. Ent kui rahvast ja lusti jagub, siis ära ajama kedagi ei hakata, rääkis Ojala. Selleks, et olemine mõnusam oleks, avatakse ka väike kohvik, kust saab pirukat ja teed.

Angla tuulikumäel algab muuseumiöö Angla harmooniumi kaunite kevadiste muusikalugude saatel. Kõigile külalistele pakutakse oma maja ahjukuuma rukkileiba ürdivõi ja taimeteega. Armsa väikese kontserdiga tulevad tervitama ka Leisi keskkooli pilliringi lapsed koos juhendajate Tiina Oksa ja Irja Aardamiga.

Kell 19 on kõik külalised oodatud põnevale ja tegusale ringkäigule. “Nii lapsed kui ka täiskasvanud saavad dolomiidikojas katsetada, kuidas graveerida puuriga dolomiidipaadile erinevaid figuure ja kujundada pilti, vildikojas viltida kauneid kevadlilli ning villakojas villa kraasida, ketramist ja vaibakudumist õppida,” rääkis Angla pärandkultuurikeskuse perenaine Anu Noor.

Külalisi ootavad ka Angla pardid, jänkud, kitsed ja kodulinnud. Õhtuhämaruses saab imetleda tuledesäras tuulikumäge.

“Lööme muuseumiöö programmis kaasa teist aastat ja ootame külalisi nii oma koduvallast, kodusaarelt kui ka kaugematest maadest,” kutsus Noor muuseumiööd Anglasse veetma.

Muhu muuseumis Tooma talus esinevad Muhu taidlejad: Vello Tikerpalu akordioniansambel Kiääks, Leena Peegli folklooriring ja karmoskaansambel Lõõtsmoorikud. Kella poole kaheksast näeb muuseumi kontorihoones salvestusi Muhu muuseumis ja Muhu vallas toimunud kontsertidest ja muidki muhuteemalisi klippe.

Jalutuskäik giidiga

Saaremaa muuseumi muuseumiöö sisustamise eest hoolitseb Kuressaare muusikakool, keda toetab ka Orissaare muusikakool. Lisaks astuvad kapiitlisaalis kell 19 üles Tartu Hansa segakoor ja kammerkoor Helin. Erinevate pillirühmade esinemisi jagub nii kapiitlisaali, Kaitsetorni kohvikusse kui ka näitusesaalidesse kuni kella 23-ni välja.

Kell 18.30 ootab linnuse ees giid, kes viib huvilised tutvuma restaureerimistööde käigus väljakaevatud ja konserveeritud eri aegadest pärinevate eelkindlustustega. Linnuses sees toimub otsimismäng ja kohal on ka kunstnik Ants Vares, kes on valmis külaliste portreid visandama.

Muuseumiööl on avatud ka Kuressaare Laurentiuse kirik, Nikolai kirik, adventkoguduse palvela ja Siioni kirik.

Raido Kahm, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 277 korda, sh täna 1)