Valjalas on kaks hobust hädas

Maaleht kirjutab, et veterinaar- ja toiduamet kahtlustab Valjala vallas elavat kahe hobuse omanikku loomakaitseseaduse rikkumises, mille eest võib karistada kuni 800 euro suuruse trahviga.

“Kahe hobuse krooniliselt põletikulised kabjad olid hooldamata ning nägid välja nagu indiaanlase mokassiinid, loomad seisid vaevu jalul ja kartsid inimest – sellised hobused elavad Saaremaal Valjalas Paul Kallase maadel ja ootavad juba pikka aega abi. Eesti loomakaitse seltsi kommunikatsioonijuhi Liisi Moosaare sõnul saatis selts 14. aprillil veterinaar- ja toiduameti Saaremaa veterinaarkeskusele ning Lääne prefektuurile pöördumise, paludes kontrollida hobuste pidamise tingimusi Valjalas,” kirjutab Ivar Soopan Maalehes.

Paul Kallas nõustus telefonis, et Maalehe loos kirjeldatud loomad võivad temale kuuluda küll. Küsimusele, miks ta hobuste kabjad nii hooletusse on jätnud, vastas Kallas, et talve jooksul on nii lihtsalt juhtunud. Loomade edasisest saatusest Kallas rääkima ei soostunud, vaid soovitas ajakirjanikul “kenasse kohta” minna.

Saaremaa veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialist Andro Jürisson käis teate saamise järel kohapeal loomi üle vaatamas. Kuigi loomad olid ravimata, siis näljas ja janus neid ei hoitud, kinnitas Jürisson. Siiski algatas ta väärteomenetluse loomade abitusse seisundisse jätmise alusel.

Praegu on hobused samas kohas ja nende kabjad on veel lõikamata. “Sinna nad ei jää, kuid probleem on keerulisem,” ütles Andro Jürisson.

Valjala vallavanem Aare Martinson oli eile pealinnas ja hobuste teemaga ta kursis ei olnud. Hobustest ei olnud kuulnud ka vallavolikogu esimees Liilia Eensaar.

Politsei pressiesindaja Kaja Grak ütles, et politsei asus seisukohale, et juhtum väärib ilmselgelt tähelepanu, kuid seda loomakaitseseaduse raames. Seaduse täitmise üle peab aga järelevalvet veterinaar- ja toiduamet. Politsei koostas kriminaalmenetluse alustamata jätmise teatise ja saatis selle märgukirja saatjale.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)