Naised rääkisid turvalisusest ja väärtustest

KONVERENTSIL: Saaremaa ringkonna esinaine Mare Kirr ja akadeemilise jaoskonna naisansambli juhendaja Siivi Kaasik. Foto: Irina Mägi

KONVERENTSIL: Saaremaa ringkonna esinaine Mare Kirr ja akadeemilise jaoskonna naisansambli juhendaja Siivi Kaasik. Foto: Irina Mägi

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna naised korraldasid 26. aprillil Kuressaare ametikoolis konverentsi “Oskan hoida, tean ja tahan kaitsta”, kus turvalisusest ja väärtustest kõnelesid mitmed oma ala asjatundjad.

Konverentsi alustas NKK akadeemilise jaoskonna naisansambel kahe lauluga, millest esimene oli naiskodukaitse hümn, mis loodud juba esimese Eesti vabariigi ajal. Tervitussõnad lausus Saare maavanem Kaido Kaasik.

MTÜ Pärnu Naiste Varjupaik juhatuse liige, lähisuhtevägivalla spetsialist Margo Orupõld rääkis naistevastase vägivalla erinevatest vormidest, vägivallariskide ennetamisest ja vägivallaohvrite toetamisest. Ta keskendus küsimustele, kuidas rohkem mõista, kuidas aidata abivajajat ja millega mõjutada kahju tekitajat.

Konverentsil esinesid veel ohvriabi spetsialist Katrin Paukson, kes keskendus Saare maakonna võimalustele abiandmisel ja seadusandlikul kaitsel, ja Saaremaa päästemeeskonna juht Margus Lindmäe, kes kõneles igapäevaelu turvalisusest kodus, päästjate tänuväärsest tööst ja kodanikujulgusest.

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaine Mare Kirr avaldas lootust, et igaüks leidis just talle vajaliku mõttetera, mida rakendada oma pere ja ühiskonna hüvanguks. “Mõeldes väärtustele, mõtleme sellele, mis on meile oluline,” kinnitas ta. Kirri sõnul keskenduti konverentsil väärtustele peres ja ühiskonnas, nende väärtuste märkamisele, hoidmisele ja kaitsmisele. “Meile kõigile vajalik turvatunne ei ole alati iseenesest mõistetavalt olemas. Oskus hoida teineteist ja üksteist on suured väärtused. Lähisuhtevägivalda esineb meie ühiskonnas igapäevaelus kahjuks liiga palju. Tahame oma lastele kindlustada aga helge tuleviku.”

Idee selline konverents korraldada tuli akadeemiliselt jaoskonnalt. Jaoskonna esinaine Ellen Kask ütles: “Kuna naiskodukaitse on naisi liitev organisatsioon, võiksime lisaks kord aastas kogunevale ringkonnakogule ka muul ajal kokku saada. Sellest ja meie koolitusreisist Pärnusse, kus käisime kuulamas Margo Orupõldu, konverentsi idee sündiski.”

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esimene konverents korraldati 5. novembril 2005. aastal. See oli pühendatud ringkonna ajaloole ja sellest võtsid osa ka naiskodukaitse tollane esinaine Dagmar Mattiisen ning riigikogulased Ela Tomson ja Laine Tarvis.

Naiskodukaitse on Eesti suurim vabatahtlik naisi koondav organisatsioon, mis annab muu hulgas oma panuse ühiskonna arengusse kodanike harimise kaudu. Varemalt on Saaremaa naiskodukaitsjad osalenud koostööpartnerina ohutuspäevadel ja KEAT-idel ning päris oma naistekonverentsiga loodetakse anda veelgi suurem panus turvalisema ühiskonna heaks. Konverents pühendati Kaitseliidu Saaremaa maleva 25. taastamisaastapäevale ja naiskodukaitse mälestuspäevale.

Eve Tuisk

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 453 korda, sh täna 1)