Jurna talu plaanib üle minna päikesepaneelidele (4)

TALU EES: Mati Tarvis leiab, et mõttekam on üle minna päikeseenergiale. Foto: Tambet Allik

TALU EES: Mati Tarvis leiab, et mõttekam on üle minna päikeseenergiale. Foto: Tambet Allik

Detsembris tegi torm Jurna turismitalule elektrit tootnud tuulikule kõvasti viga, selle parandamise asemel mõtleb omanik pigem päikesepaneelide paigaldamisele.

Jurna turismitalu pidaja Mati Tarvis selgitas, et tuuliku kordategemine läheks maksma umbes 4000 eurot. Vaja oleks uusi labasid ja veel nipet-näpet. 16 m kõrgune mast ja muud osad on Tarvise sõnul terved. Tuulik paigaldati 2012. aasta kevadel, garantiiaeg oli kaks aastat. Seega tormikahju tekkimise ajal tuulikul garantiid enam ei olnud.

Tarvise hinnangul on parandamise asemel mõttekam rajada väike päikesepark. 10 kW võimsusega päikesepark läheks Tarvise sõnul maksma umbes 15 000 eurot. Tema sama võimas tuulik maksis püstitamise ajal umbes 30 000 eurot. Tuulikute hinnad ei ole vahepeal oluliselt muutunud. «Samaväärne päikeseenergia on aga poole odavam,» lisas Tarvis.

Tuuliku parandamisest ei ole Tarvis huvitatud ka seetõttu, et 16 m kõrgune mast jääb madalaks. «Maaülikool tegi hiljem samas kohas uuringu ja siis tuli välja, et tuulik oleks pidanud olema kümme meetrit kõrgem,» nentis Tarvis. Niisiis ei ole Jurna talu tuulik oma potentsiaali täies ulatuses kunagi ära kasutanud. “Oleks pidanud 30% (turismitalu energiavajadusest – toim) katma, aga kattis 15%,” märkis Tarvis.

Põhjus, miks turismitalupidaja kohe päikesepaneele ei paigaldanud, oli, et tuuliku püstitamise aegu oli päikeseenergia veel oluliselt kallim. “Neli aastat tagasi, kui ma hakkasin asja uurima, ei rääkinud päikeseenergiast veel keegi,” ütles Mati Tarvis. Nüüdki ei kavatse Tarvis lasta 10 kW päikeseparki üles panna päris ühe korraga, vaid järk-järgult.

Päikeseenergiat kasutab ka näiteks Muhus asuv Nautse Mihkli talu. Vöerahansu Farm OÜ juhataja Kalev Raidjõe kinnitas, et siiamaani on ta küll päikesepargiga rahul olnud.

Pikemalt saab Jurna talu plaanidest lugeda järgmisest Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 742 korda, sh täna 1)