FBI hoidis Stalini tütrel hoolikalt silma peal

Pildistatud kohe pärast põgenemist Läände, kui ta oli veel ajakirjanduse tähelepanu keskpunktis. Foto: Ilpost.it

Pildistatud kohe pärast põgenemist Läände, kui ta oli veel ajakirjanduse tähelepanu keskpunktis. Foto: Ilpost.it

Jossif Stalini tütar Svetlana Allilujeva oli FBI pingsa jälgimise all, selgub hiljuti avalikustatud dokumentidest.

Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini ainuke tütar Svetlana Allilujeva, kes pärast kodumaalt lahkumist 1967. aastal elas enam kui 40 aastat Ameerika Ühendriikides, oli Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) hoolika jälgimise all. Hiljuti avalikustatud dokumentidest selgub, et USA võime huvitas vägagi, kuidas mõjutas Nõukogude liidri tütre viibimine Ameerikas Washingtoni ja Moskva suhteid külma sõja ajal. Allilujeva toimik avalikustati alles mitu aastat pärast tema surma.

Allilujeva suri 2011. aasta novembris Wisconsini osariigi ühes hooldekodus soolevähki.

Ameerika Ühendriikides elas Stalini tütar Lana Petersi nime all. Tema toimik avalikustati uudisteagentuuri AP nõudmisel, mis toetus USA infovabaduse seadusele.

Peamiselt kajastub neis dokumentides Allilujeva tegevus 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses. 233-leheküljelises toimikus on nii ajaleheartikleid kui ka jälitustegevuses osalenud agentide aruandeid. Suurem osa avalikustatud materjalist tegi eelnevalt läbi hoolika kontrolli ja sisse viidi mitmeid parandusi, märgib AP.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 298 korda, sh täna 1)