Riik hakkab soosima maaharimise lõpetamist turbamuldadel (1)

Eesti võtab esmakordselt kasutusele piirkondliku mullakaitse toetuse, millega Saaremaal toetatakse eelkõige turvasmuldadel maaharimise lõpetamist.

“Kui põllumassiivist on vähemalt 90 protsenti turvasmuld, siis saab sellele toetust taotleda ja tegema pead ainult seda, et ei hari seda maad enam üles, vaid sul on seal püsirohumaa,” ütles meetme loomisel kaasa aidanud põllumajandusuuringute keskuse mullaseire büroo juhataja Priit Penu. “Kui seda maad harida, siis turvas laguneb ja lendub õhku,” lisas mullaspetsialist, kelle sõnul on piirkondliku mullakaitse toetuse ühikumäär kalendriaasta kohta 50 eur/ha.

Penu sõnul näitas Eestis omal ajal turbamuldadega tehtud katse, et kui turbamulda kasutatakse haritava maana, läheb igal aastal kaotsi 2,4 cm paksune turbakiht.

Piirkondlik mullakaitse toetus aitab tagada turvas- ja erodeeritud muldadega põllumajandusmaade jätkusuutlikku kasutamist ligi 20 000 hektaril. Mullakaitse toetus aitab vältida või vähendada selliste muldadega alade harimist ja soodustab nende viimist püsirohumaade alla. “Eesmärk on neid maid põllumaana mitte enam kasutusele võtta,” lausus Priit Penu, kelle sõnul peaks maaparanduse tulemusel tekkinud maade tulevik olema põllumajanduse kontekstis vaid püsirohumaa.

“Muidu me võime üsna täpselt öelda, millal seda maad enam ei ole ning järele jääb ainult toitainevaene liiv või savi.”

Penu rääkis, et märgalade kuivendamisega looduselt põllumajandusele võetud maa peaks tegelikult olema mageveehoidla. “Tegelikult on see suur probleem ja eriti kliimamuutustega seoses, sest kõige suurem süsinikemissoon toimubki põllumajanduses turvasmuldadelt,” selgitas ta.

Mullaseirebüroo juhataja sõnul ei saa välistada, et 10–15 aasta pärast hakkavad turvasmuldade omanikud kvoodiraha maksma. “Tuleb hakata süsinikukvooti ostma, et sa võid seal turvasmuldade peal tegutseda.” Samamoodi ei saa Penu sõnul välistada, et tulevikus hakatakse toetust maksma selle eest, et maaparandussüsteem kinni ajada ja põllumajandusmaana maha jätta.

Piirkondlik mullakaitse toetus on uus toetus, mille kogueelarve on aastani 2020 6 miljonit eurot. Toetust saab PRIA kaudu tänavu taotleda 7.–25. maini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 238 korda, sh täna 1)