Kaalis üritatakse ekstreemset rekordit (2)

Tuntud vabadussportlane Jaan Roose üritab mai lõpus püstitada Kaali järve kohal Eesti rekordi, mis seisneb 110 m pikkusel ja 2,5 cm laiusel lindil üle järve kõndimises. Lint ise asub 22 meetri kõrgusel.

Rekord seisneks siis Eesti seni pikima kõrgel asuva tasakaaluliini (ingl k slackline) läbimises. Kuna tegu on kõrgel asuva liiniga, siis seda nimetatakse inglise keeles highline.

Roose, kes on avalikkusele tuntuks saanud nii Madonna taustatantsijana kui ka sellega, et ta rippus end vaid ühe käe abil kinni hoides Harilaiu tuletornis, ütles Saarte Häälele, et on maapinna kohal harjutanud kuni 100-meetriste otsadega, kuid nii kõrgel pole ta seda enne teinud ja see saab olema keeruline.

“Kõrgustes on liin turvaköie arvelt alati topeltraskem. Iga väiksem värin tuleb kahekordse jõuga tagasi ja viskab tasakaalu paigast,” ütles Roose, lisades, et usub siiski oma ettevõtmise õnnestumisse.

Kogu üritus on Roose sõnul hoolikalt turvatud. Rakmed hoiavad üritajat nii, et kui ta ka peaks kukkuma, siis maapinnale või vette ta ei plartsata.

“Alati on kõige tugevam segav tegur hirm tasakaalu kaotada ja kukkuda. Vaatamata turvarakmetele on aju raske petta ja hirmust üle saada,” selgitas ta.

Kaali järve valis Roose seetõttu, et see on Eestis üks väheseid kohti, kuhu saab sellise liini tõmmata. “Ilus ja puudega ümbritsetud,” märkis Roose, lisades, et kaljusid Eestis pole ja selliseid väga kõrgeid hooneid ka mitte, kuhu annaks liini paigaldada.

Eestis on taolise harrastusega tegelejaid Jaan Roose sõnul väga vähe. Kuigi palju ei leidu isegi neid harrastajaid, kes suudaksid pikemaid liine maapinna kohal läbida. “Oma üritusega populariseerime noorte hulgas liikumist ja ägedaid oskusi ning kõrgelt motiveeritud elustiili,” ütles 23. mail Kaali järve kohale kõndima minev Roose.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 616 korda, sh täna 1)