SIPRI: Venemaa naabrid suurendavad sõjalisi kulutusi

KAITSEL: Värske rahvusvaheline uuring näitab, et Ukraina kriisi tagajärjel on Venemaa naaberriigid hakanud suurendama kulutusi sõjaväele. Seda teed on läinud NATO-sse kuuluvad Balti riigid, aga ka meie ülemerenaaber, neutraalne Rootsi. Pildil Rootsi naissõdur.  Foto: imgur.com

KAITSEL: Värske rahvusvaheline uuring näitab, et Ukraina kriisi tagajärjel on Venemaa naaberriigid hakanud suurendama kulutusi sõjaväele. Seda teed on läinud NATO-sse kuuluvad Balti riigid, aga ka meie ülemerenaaber, neutraalne Rootsi. Pildil Rootsi naissõdur. Foto: imgur.com

Ukraina kriis on ärgitanud Venemaa naaberriike oma kaitsekulutusi suurendama. Sellisele järeldusele jõudsid Stockholmis asuva rahvusvahelise rahu-uuringute instituudi SIPRI eksperdid. 

Maailmas tervikuna on sõjaliste kulutuste tase olnud viimastel aastatel üldjoontes püsiv. Alatasa on muutunud vaid riikide osakaal sõjalistes kulutustes, on öeldus SIPRI äsjaavaldatud aruandes. Selle instituudi teadlased analüüsivad igal aastal maailma riikide kaitse-eelarveid, et selgitada välja nende arengusuunad.

“Eelkõige rõõmustab see, et tänavu on maailmas tervikuna sõjalised kulutused mõnevõrra vähenenud,” kommenteeris telekanalile Deutsche Welle (DW) antud usutluses SIPRI värsket aruannet Bonni rahvusvahelise konversioonikeskuse (Bonn International Center for Conversion ehk BICC) sõjaline ekspert Jan Grebe. “Tõsi, see kahanemine on väga väike – vaid 0,4 protsenti – ja selle peamine põhjus on Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu suuremate riikide kokkuhoiupoliitika, mis hõlmab ka sõjaliste eelarvete koostamist,” lisas Grebe, kes tegeleb BICC-is militariseerimise globaalindeksi koostamisega.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 169 korda, sh täna 1)