Kui Muhus urragaan möllas

SUURSÜNDMUS: Pildigalerii ajalehes oli toona väga suur asi. Seega oli järelikult sündmus seda väärt. Fotode allkirjades on ka seletatud, kes või mis küll üsna kehva kvaliteediga fotodel on.

SUURSÜNDMUS: Pildigalerii ajalehes oli toona väga suur asi. Seega oli järelikult sündmus seda väärt. Fotode allkirjades on ka seletatud, kes või mis küll üsna kehva kvaliteediga fotodel on.

Sellal, kui maailm elas kaasa Hispaania kodusõjale, Stalin klaaris arveid oma endiste kaaslastega ja Hitleri Saksamaal valmistuti Berliini olümpiamängudeks, tabas Saaremaa idaosa ja Muhu saart ajaloo üks rängemaid loodusõnnetusi.

Oli juulikuu lõpp 1936. “Suur puistamine Nõukogude venes” – Stalin märatses ja hävitas endisi kambajõmme, trotskiste; “Metsikud lahingud algasid” – kodusõjast räsitud Hispaanias asusid valitsusväed kõikjal rünnakule. Nende suurte pealkirjade kõrvale kerkisid juulikuu lõpus ja augusti alguses Meie Maa esikülgedele kohutavad uudised kodusaarelt.

“Raju kohutav hävitustöö: hävitatud viljapõllud, purustatud hooned, murtud metsad ja surmaohvrid” – nii võttis üle Ida-Saaremaa läinud orkaani, tollases kõnepruugis “urragaani” teema kokku 28. juuli Meie Maa. 26. juuli päeval tekitas ajalehe väitel ennenägemata tormihoog Ida-Saaremaal ja Muhus kohutava ulatusega kahjusid kõikjal neil maa-aladel, kust maru üle tormas. 14-palline orkaan algas Laimjala kandis ja siirdus Muhu saarele. Ajaleht märkis oma esimeses katastroofiülevaates, et tavaliselt jäävad suured tormid saartel 8–10 palli vahemikku.

Orkaani kulminatsioonipunkt oli ajalehe teatel Muhu-Suurvallas, kus elu kaotas ka üks kohalik elanik, 70-aastane Juuli Nõu. Vanake oli parasjagu sõitmas vankril kodu poole Linnuse külla, kui sattus raju keskpunkti. Kuigi Juuli tahtis juhtida hobuse kiiresti lähimasse tallu, ei suutnud ta siiski oma surma eest põgeneda. Urragaan kiskus maast kadakamätta, milles leidus raskeid kivisid ja paiskas selle kõrges kaares otse vankris istuvale vanakesele pähe. Naine langes löögi all pikali ja suri samas.

Kümne küla viljapõllud said tormis ja sellega kaasnenud rusikasuuruste teradega rahes täielikult hukka, jätkas ajaleht. Paljudel majadel kisti maha ja paisati mitmekümne meetri kaugusele katused. Orkaan purustas mitmed pukktuulikud ja rajuhoole järgnenud pikne süütas Uuemõisa vallas (praegu Pöide) Mui külas kaks heinaküüni.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 052 korda, sh täna 1)