Sõnajalad olid heldeimad erakondade rahastajad (2)

TOETAJAD: Tuuleenergiaga tegelevad vennad Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg toetasid ka poliitikat. Foto: Tambet Allik

TOETAJAD: Tuuleenergiaga tegelevad vennad Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg toetasid ka poliitikat. Foto: Tambet Allik

Oleg ja Andres Sõnajalg on kahepeale viimase kvartali jooksul annetanud neljale erinevale erakonnale kokku 25 000 eurot.

Erakondade rahastamise järelevalve osakonna andmetel on Sõnajalad annetanud Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE), Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL), Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE) ja Eesti Vabaerakonnale.
Kõige enam said Sõnajalgadelt raha IRL (11 000 eurot) ja SDE (10 000 eurot). Uutele tulijatele EKRE-le (2000 eurot) ja Vabaerakonnale (2000 eurot) annetasid vennad kokku 4000 eurot.

Ettevõtja Enn Meri oli üleüldse Vabaerakonna üks suuremaid annetajaid peaaegu 25 000 (24 765) euroga viimase poole aasta jooksul. Meri suurim ühekordne annetus oli 3000 eurot, kahel korral on tema annetuse suurusena märgitud aga viis eurot.

Lisaks on Saaremaa viimase poole aasta heldemate annetajate seas kalaärimees Arne Salong, Mustjalas sündinud poliitik Jaan Õunapuu ja riigikokku pääsenud Hannes Hanso ning kultuuriminister Indrek Saar. 2014. aasta viimases kvartalis annetas Salong IRL-ile 7500 eurot. Saar annetas poole aasta jooksul SDE-le kokku üle 9100 euro ja Õunapuu 6750 eurot ning Hanso 5000 eurot ühekordse annetusena.

Mitmeid ühekordseid annetusi tegi poliitik ja ärimees Tõnis Palts, kes annetas IRL-ile poole aasta jooksul kuuel korral 33,34 ja kaheteistkümnel korral 33,33 eurot. Kõik Paltsu annetused laekusid erakonnale kümnendatel kuupäevadel ehk kokku annetas ta igas kuus 100 eurot.

Riigikogu valimistel Saare maakonnas enim hääli saanud Eesti Reformierakonna suuremad kohapealsed annetajad olid Andres Tinno kokku 2500 euroga ja Imre Sooäär 720 euroga.

Ka väiksematele parteidele, kes riigikokku ei pääsenud, jagus Saaremaal annetajaid. Näiteks Olev Ait annetas Eesti Iseseisvusparteile 50 eurot ja Kristen Kannik erakonnale Eestimaa Rohelised 61 eurot. Valimistel sai Ait 113 ja Kannik 160 häält. Märkimist väärib asjaolu, et Iseseisvusparteile annetas 2014. aasta viimases kvartalis raha üldse vaid neli isikut kokku summas 563 eurot. 2015. aasta esimeses kvartalis Iseseisvuspartei kohta andmed puuduvad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 919 korda, sh täna 1)