Repliik: Õpetamise kõrvalteid ehk Kui otse ei saa… (5)

Elas kord üks vanamees, kes oli tüdinenud igal õhtul tema maja lähedal mängivatest ja kisavatest lastest. Ta kutsus nad enda juurde ja lubas igaühele 50 senti, kui nad homme jälle tulevad. Lapsed tulid ja kära oli palju. Vanamees maksis 50 senti ja lubas ka edaspidi maksta.

Kuid järgmisel õhtul maksis ta 25 ja ülejärgmisel rahapuudust kurtes vaid 15 senti. Ta palus, et lapsed tuleksid ka järgmisel õhtul, kuigi tema saavat maksta vaid 10 senti. Pettunud lapsed teatasid, et mingi 10 sendi eest ei tasu vaeva nägema hakata.

Õpetamise ja kasvatamise kunsti tasub süveneda – alati leiab sealt miskit kasulikku ja huvitavat. Huvitav oli ka viimane nädalavahetus maal – tasus vaid vaadata. Reedel leidsin esimese õitsva nurmenuku ja pool pühapäeva ei saanud õue minna, sest tärganud sinikellukeste merega maiustas kaks metskitse. Ning toomingaõied on juba nii paksud, et paar päikselist päeva võivad sundida kartuli maha panema.

On aeg süveneda tärkavasse loodusesse, aga on aeg süveneda ka õppeaasta lõpuspurti – eksamite aeg tuleb kevadlinnutiivul.

Viljar Aro, koolijuht

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 522 korda, sh täna 1)