Kuidas sattus viikinginaise hauda araabiakeelse tekstiga sõrmus?

HARULDANE LEID: Nii näeb välja Rootsis viikingiajal maetud naise hauast leitud sõrmus, millel on araabiakeelne kiri “Allahi eest!”. Teadlaste väitel näitab sõrmus, et skandinaavlastel olid islamimaailmaga tihedad sidemed juba viikingiajal.

HARULDANE LEID: Nii näeb välja Rootsis viikingiajal maetud naise hauast leitud sõrmus, millel on araabiakeelne kiri “Allahi eest!”. Teadlaste väitel näitab sõrmus, et skandinaavlastel olid islamimaailmaga tihedad sidemed juba viikingiajal.

Meie päevil on Skandinaavia riigid tuntud oma salliva, sageli isegi äärmiselt heatahtliku suhtumise poolest Araabiamaadest ja islamiriikidest pärit immigrantidesse. Nüüd selgub aga, et sellise suhtumise ajalugu ulatub väga kaugele minevikku.

Näiteks on siin sõrmus, mis mõni aeg tagasi leiti Rootsis viikingiaegses Björkö kauplemiskoha vahetus naabruses avastatud hauast. Sinna maetud naine suri IX sajandil pKr. Haua avastas enam kui tuhat aastat hiljem rootsi tuntud arheoloog Hjalmar Stolpe, kes juhtis Stockholmi lähedusse jääval Björkö saarel (keskaja allikates Birca, ka Birka) toimunud arheoloogilisi väljakaevamisi. Kõigest sellest on kirjutanud Ameerika ajaleht The Washington Post.

Asjatundjate väitel on päevavalgele tulnud sõrmus üpriski haruldane. See on valmistatud hõbedasulamist ja kaunistatud kiviga, millel on kufi kirjas (vt infokast) araabiakeelne kiri. Tõlkes tähendab see “Allahi eest” või “Allahi nimel”.

See on ainus praegu teadaolev viikingiajast pärit sõrmus, millel on araabiakeelne kiri ja mis on leitud Skandinaavia poolsaarelt. Ei ole täpselt teada, kuidas sattus see sõrmus hauda maetud naise kätte. Naisel olid seljas traditsioonilised skandinaavia rõivad. Seepärast oletatigi algul, et tõenäoliselt on sõrmuse Skandinaaviasse toonud kaupmehed. Hilisem uurimistöö võimaldas aga teadlastel uusi hüpoteese püstitada.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 556 korda, sh täna 1)