Seal, kus mõisteti kohut Jeesuse üle (68)

PÜHA MAA: Frantsiskaani mungad Jeruusalemma vanalinnas Taaveti torni juures. Arheoloogid arvavad, et just selles paigas asus Herodes Suure luksuslik palee, mille territooriumil mõistis Rooma prefekt Pontius Pilatus kohut Jeesus Kristuse üle. Foto: washingtonpost.com

PÜHA MAA: Frantsiskaani mungad Jeruusalemma vanalinnas Taaveti torni juures. Arheoloogid arvavad, et just selles paigas asus Herodes Suure luksuslik palee, mille territooriumil mõistis Rooma prefekt Pontius Pilatus kohut Jeesus Kristuse üle. Foto: washingtonpost.com

Arheoloogid väidavad, et on suure tõenäosusega leidnud koha, kus pea kaks aastatuhat tagasi peeti kohut Jeesus Kristuse üle. Sellest kirjutas hiljuti USA mõjukas päevaleht The Washington Post (WP).

Kõik sai alguse umbes 15 aastat tagasi plaanist laiendada Jeruusalemma vanalinnas asuvat Taaveti torni ajaloomuuseumi. Kogu ettevõtmine võttis ootamatu pöörde, kui arheoloogid hakkasid eemaldama muuseumi naabruses paikneva mahajäetud hoone põranda all asuvat pinnasekihti.

Arheoloogid teadsid loomulikult, et ajal, mil linn oli Osmanite impeeriumi ja seejärel brittide võimu all, asus selles hoones vangla. Sügaval pinnasekihtides avastasid teadlased aga midagi ootamatut: paleevaremed, kus suure tõenäosusega võis toimuda Uue Testamendi kõige tuntum stseen – kohus Jeesuse Kristuse üle.

Väärtuslikud leiud

Pärast aastaid kestnud väljakaevamisi ja lühikest vaheaega, mille põhjustasid sõjad ja rahanappus, on väärtuslik arheoloogiline leid nüüd külastajatele avatud – praegu toimuvad seal ajaloohuvilistele muuseumi korraldatud ekskursioonid.

“Vangla kujutab endast olulist osa Jeruusalemma arhitektuurilisest mosaiigist ja on üpriski ebatavaline ehitis, mis võimaldab paremini mõista kogu linna ajalugu,” ütles WP-le antud usutluses Jeruusalemma arheoloog Amit Re’em, kes on juba kümme aastat väljakaevamistel osalenud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 650 korda, sh täna 1)