Vallavanem Tinno: linnavalitsus valetab räigelt! (34)

Kuressaare linnavalitsuse haridusosakonna juhi Tiia Leppiku sõnavõtud linnavolikogu komisjonis Lääne-Saare vallaga ühtse haridusruumi teemal on vallavanem Andres Tinno väitel kas pooltõed või suisa valed.

“Sellist valet, mida lugesin linnavalitsuse liikme protokollitud sõnavõtust, ei osanuks ma ette näha ka oma kõige hirmsamates õudusunenägudes,” ütles Lääne-Saare vallavanem Andres Tinno.

Tiia Leppiku sõnavõtt seisab linnakodaniku komisjoni koosoleku protokollis, mis on Kuressaare linna kodulehel üleval. Volikogu arutelu tekkis pärast seda, kui vallavalitsus oli saatnud linnale kirja, kus kurtis, et midagi ei toimu, ja tegi ettepanekuid edasiminekuks.

Koosoleku üks teema oli, et vald ei ole läbirääkimiste vastu huvi tundnud. Vallavanema sõnul on see vale, sest Lääne-Saare vald on lepingu edasise saatuse vastu korduvalt huvi tundnud.

Aste lapsed linnas

Samuti väitis Leppik oma sõnavõtus, et vald tegi ettepaneku osa lapsi linna haridusasutustest välja arvata. Tegu on lastega, kes peaksid käima Aste koolis, kuna sel koolil on oma teeninduspiirkond. Linnakoolidesse pääsesid need lapsed seetõttu, et kui vald 2012. aastal Aste teeninduspiirkonna tegi, sellest linnale teada ei antud. Nii võttis linn eelmise aastani vastu ka neid valla lapsi, kel selleks tegelikult õigust pole.

Andres Tinno sõnul oli linnale info andmata jätmine kahetsusväärne, kuid tema ei tea, kuidas see juhtus. Tinno siis vallavanem veel polnud. Saarte Häälele on linnavalitsusest öeldud, et kuna toonane abilinnapea Tiina Talvi koondas palju infot enda kätte, võis see e-postiga saadetud dokument ka tähelepanuta jääda.

Tiia Leppiku väitega, et vald tahtvat kümneid lapsi linna haridusasutustest eemale jätta, Tinno ei nõustu. “Ma küll ei arva, et oleksin selles kontekstis teinud nii rumala ettepaneku,” märkis ta.

Palju kära on tekitanud valla nõudmine, et nad peaksid investeeringute katteks endale saama Pargi lasteaia, mille vald ka korda teeks. “Teeme korda vara, mida me siis üheskoos kasutame, ja saaksime garantii, mille eest maksame,” vahendas Tinno valla ideed.

Tuulte Roos vallale

Linnavalitsus teatas pärast juristidega konsulteerimist, et lasteaeda vallale ei anta. Küll pakutakse vallale Tuulte Roosi lasteaia eraldi väljaostmist. “Kui küsisime, et miks siis Pargi lasteaed ei sobi, oldi vait. Ju siis võib linnal selle lasteaiaga mingi teine idee olla,” rääkis Tinno viimasel kohtumisel toimunust.

Tiia Leppik ütles ka, et linnale teadaolevalt ei maininud Kaarma vald teistele ühinenud valdadele läbirääkimiste käigus sõlmitud lepinguid ja investeerimiskohustust.

“Sulaselge linnavalitsuse liikme vale,” külas Tinno kommentaar. Olemasolevast lepingust on tema sõnul korduvalt räägitud ja ühinemislepingus on teeninduspiirkondade teema sees. Seevastu peaks linnavalitsus Tinno sõnul ise peeglisse vaatama, kuna Kaarma valda informeeriti Ida-Niidu lasteaia uuendamisest ja rahasummadest alles siis, kui taganeda polnud enam kuskile.

Ida-Niidu lasteaia praeguse finantseerimise osas on Andres Tinno sõnul korduvalt pakutud lahendusi, kuid need ei ole linnavalitsust rahuldanud. Tiia Leppik ütles komisjonis, et loodab ikkagi vallaga kokkuleppele jõuda.

Saarte Häälele teadaolevalt saatis linnavalitsus vallale viimati lepinguprojekti, kus sees on säte, et investeeritakse ühiselt, kuid linna lastel on haridusasutustesse koha saamisel eelisõigus.

Tiia Leppik on väitnud, et tegu polnud mitte lepinguprojektiga, vaid lihtsalt memoga, mida võiks arutama hakata. Andres Tinno sõnul oli see n-ö Suure Peetri pakkumine. “Absurd ja järjekordne vale Leppiku poolt,” nentis vallavanem.

Paar nädalat tagasi vestles Saarte Hääl haridusruumist pikalt ka Tiia Leppikuga. Siis väitis Leppik, et tema huvi on leping tõesti korda saada. Samas neid süüdistusi, mis on kirjas linnakodaniku komisjoni protokollis, ta ajakirjanikuga rääkides ei esitanud.

___________________________________

Linnapea Hanso: ma numbreid ei tunne

Vallavanem Andres Tinno sõnul hakkab teda linnapoolne hämamine ja valetamine ära tüütama. Seepärast võttis ta enda sõnul õiguse linnaga soetud kirjavahetust ning koosolekute protokolle avaldada.
Andres Tinno on korduvalt linnale ette heitnud, et toonast Kaarma valda ei teavitatud Ida-Niidu lasteaia finantseerimise võimalustest.
Sellekohase noodi ütleb ta näiteks augustis toimunud kooslekul. Tema sõnul anti numbrid kätte alles enne koosleku algust ning nii ei saa ju midagi analüüsida. Linna rahandusjuht Mai Takkis vastab toona, et pole vallavanema asi arvustada Kuressaare linnavalitsuse tööd. Tiia Leppik väidab jällegi, et Kaarma inimestega on räägitud.
Samas teemas on linnapeaga vahetatud kiri, kus vallavanem kirjutab , et kohe tahetav summa on ebamõistlikult suur ning linn ei jõua seda ära kulutada. Vallale on see, aga lisakoormus. Hanso vastas lakooniliselt, et ise ta numbreid ei tunne ning peab konsulteerima. Hiljem on teada, et vald sai väiksema summa ning Saarte Häälele on tunnistatud, et Tinno mõttekäik oli toona õige.
Lisaks on Saarte Hääle käsutuses mitmeid protokolle ja kirjavahetust kus on näha, et linna etteheited vallale on üsna teema ühepoolne käsitlemine ning pigem on ise teema arutamist edasi lükatud.

Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 853 korda, sh täna 1)