Lümanda ja Salme koolis oli restoranipäev (FOTOD)

RESTORANIPÄEV SALME KOOLIS: Pildile jäid kooli huvijuht Mariliis Lazarev, 8. klassi õpilane Uku Timm ja juhendaja, tippkokk Angelica Udeküll. Foto: Tambet Allik

RESTORANIPÄEV SALME KOOLIS: Pildile jäid kooli huvijuht Mariliis Lazarev, 8. klassi õpilane Uku Timm ja juhendaja, tippkokk Angelica Udeküll. Foto: Tambet Allik

LEADER-programmi toetatud Sirguvate Söögisellide projekti raames muudeti esmaspäeval Lümanda ja teisipäeval Salme kooli söökla tippkokk Angelica Udekülli abiga üheks päevaks restoraniks.

“See tähendas, et lapsed toimetasid köögis koos Angelicaga söögivalmistamisel ja teenindasid saalis,” selgitas projektijuht Sulvi Munk.

Kogu ürituse eesmärk oli ühelt poolt koolikokale uute mõtete-ideede andmine, kuidas muuta koolitoit huvitavamaks, tervislikumaks ja rohkem kohalikul toorainel põhinevaks. Teine eesmärk oli innustada lapsi kokkama ja nägema toitu ka esteetilise külje pealt.

Saarte koostöökogu on Munga sõnul tutvustanud kohalikku toitu juba neli-viis aastat. Lisaks õpilastele saavad sellistelt üritustelt uusi kogemusi ka koolikokad. Toidutegemise järel serveerisid õpilased ise toitu ja koristasid ka nõud ära.

Salmel korraldati restoranipäeva juba kolmandat korda. Projekti oli kaasatud kokku viis maakooli. “Linnakoolis läheks sellise päeva korraldamine võib-olla raskeks, kui korraga on vaja toita 1000 õpilast. Ka see emotsionaalne side kaoks siis ära,” arvas projektijuht.

Igapäevaselt Laulasmaa spaas peakokana töötav Udeküll kiitis Salme kooli lapsi, kes olid tema sõnul tublid ja töötahtelised. “Arvan, et kui kohalik kokaproua peaks kunagi haigestuma, siis viies, kuues ja seitsmes klass saaksid lõunasöögi tegemisega hakkama küll. Lümanda oli väiksem kool ja seal oli võib-olla seda oma pere tunnet rohkem,” rääkis Udeküll kahte päeva kokku võttes. Meeskokkade ülekaalu tõus on tema teada toimunud alles viimasel viisteistkümnel aastal.

“Täna köögis olnud poisid said hästi hakkama. Kui neist ka kokkasid ei saa, siis kodus hästi süüa teha oskavad nad kindlasti,” tunnustas Angelica Udeküll.

Salme kooli haldusjuht Mare Poopuu tunnistas, et köögis tegutsesid noored, kes on juba varem kokkamisvõistlustest osa võtnud. Konkurents oli kõva. Kokku oli köögis 20 õpilast. “Kuid peenrapäevad toimusid hoopis koolivaheajal ja ka siis polnud osavõtjatest puudust,” tõdes Poopuu.

Salme põhikooli 8. klassis õppiv Uku Timm tegi seekord kastet. “Lihapallid kooreses kastmes oli selle nimi. Ma kartsin, et läheb klimpi, aga juhendamine oli väga hea. Kodus ei tule päris nii välja, nagu plaanitud,” rõhutas noormees juhendamise olulisust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 771 korda, sh täna 1)