Orissaare aleviku kohvik-restoran Soneburg, mis jaanuarist suleti, kuid pidi esialgsete plaanide kohaselt kevadel uuesti uksed avama, lõpetab tegevuse ja maja on müüki pandud.
“Kohvikut me enam lahti ei tee,” ütles Sonenburgi juhataja Maarja Kumpas, lisades, et ainus, mida jätkuvalt pakutakse, on catering. Nii kaua, kui maja on müümata, tegutsetakse veel seal. Kui maja õnnestub maha müüa, organiseeritakse köök mujale.
Põhjus, miks ligi kuus aastat tegutsenud kohvik uksed suleb, on heade töötajate puudus. “Eriti nadi lugu on just kokkade poole pealt,” nentis Kumpas, kelle sõnul pole suveks töötajaid leitud ja loobuti otsimast. “Head töötajad on endale töökoha juba leidnud,” lisas ta.
Kumpase sõnul oli kogu ettevõtmise kasutegur suhteliselt null. Orissaarde tuli järjest söögikohti juurde ning nii väikeses kohas kui Orissaare on mitme toitlustusettevõtte olemasolu korral keeruline hakkama saada. Ka panustas ettevõte mõnda aega tagasi just ruumide laiendamisse, ja seda endise kontoritarvete poe arvelt. “Aga pole mõtet, kui sinna ainult raha läheb ja midagi tagasi ei tule,” ohkas Kumpas, viidates, et millestki peab ju elama ka. Kuressaares asuvat Roomassaare kohvikut renditakse jätkuvalt edasi.
Seni maja ostmise vastu huvi tuntud pole. Kohvik tegutses hoone esimesel korrusel, teisel korrusel on neli kahetoalist korterit, millest kolm vajab renoveerimist. Võimalik on välja ehitada ka ärkli- ja keldrikorrus. Maja on müügis hinnaga 205 000 eurot.
Tööandjad otsivad koguaeg kokkasid ja koristajaid. Ometi lõpetab ametikooli kümnete viisi kokkasid.Miks keegi ei lähe selle töö peale? Tööandjad võiks aru saada,et selle töö eest peaks ka õiglast palka maksma
Sellist kohta on mõttekas pidada oma perega ja hiljem kui äri minema hakkab, lisatööjõudu palgata. Nii toimub see mujal maailmas, et lapsed töötavad teenindajatena, pererema või -isa kokana jne. Seda ei peaks vist mainimagi, et töötasu peab õiglane olema. Lootust, et Eestis valitseva tööjõupuuduse olukorras keegi miinimumpalga eest tööle tuleb, ei maksa hellitada. Lootust ei ole ka keskmist palka makstes. Hea kokk on spetsialist, kes väärib head palka.
Loomulikult on väga tähtis asukoht.Mida lähemal teele, seda kättesaadavam teelisele,teine tähtis faktor on hind ja portsioni suurus.Vähe on rahvast, kes alevi oludes käib nn. gurmeerestoranis, kus mekitakse kauni garneeringuga sööki ja jooki ning selle kõrvale ka kunsti.Maarahvas tahab taskukohase hinna eest kõhtu täis süüa,loomulikult suurt portsioni maitsvat toitu.Küllap seepärast söögikohana eelistatakse ka Valge Varese Trahterit ja Sadama Kõrtsi.Soneburg on eelkõige ääretult meeldiv koht kultuuriliseks meelelahutuseks ja sõbraga istumiseks.
Gurmeega polnd seal midagi tegemist. Vaadake menüüd http://www.soneburg.ee/pearoad
Läksime Valgesse varesesse sööma, kuna Soneburgis saime eelnevalt kaks korda ülesoolatud toitu. Esimese korra järel mainisime seda ja otsustasime kord veel proovida, aga asjatult. Head kokka vajab ka täiesti tavalist “vanaema juures” tüüpi toitu valmistav söögikoht, mitte ainult gurmeerestoran. Asukoht on muidugi hea, läbisõitjaid, kes Saaremaale tulles süüa tahavad ja praamil hiigelhinda maksta ei taha, on väga palju.
Mul on väga kahju et se koht kinni jäi . Oli tore kui alevis oli 3 erinava suunitlusega toidukohta ja Soneburgus oli siiski ka häid ja vägahäid töötajaid vahelduva eduga ja väga maitsvaid toite. Kõige toredam oli kindlasti aga see et sinna võis alati tulla nagu koju , võtta kohv ja ajakiri ning lihtsalt lobiseda.. kahju, tõesti kahju.