Maareformi lõpud sõlmitakse kokku (1)

Nüüd, mil maareformi kohaselt tuleb maa omanikud kindlaks teha juba järgmise aasta suveks, hakkavad selguma igasugused huvitavad juhtumid. Saaremaal Eeriksaares asuva maa võimalik pärimine Türi valla poolt on üks neist.

Kindlasti on päris palju neid eestlasi, kelle vanemad või kes ise ei ole õigusvastaselt võõrandatud maadega seotud asjatoimetusi lõpule viinud. Lihtsamalt öeldes on maast ilma jäänud. Ehk tundus kogu asjaajamine omal ajal keeruline ja vanemad inimesed ei olnud ka ülemäära pädevad asju ajama. Paberitega sahmimine ja erinevad maatoimingud võisid olla üsna keerulised. Võib-olla ei tundunud maadega tegelemine toona isegi tulus. Ja mõni inimene ei teadnud võib-olla üldse, et tema eraklikul üksikul sugulasel oli hinge taga õigus maad tagasi saada.

Igatahes tuleb meelde tuletada eestlaste juba vanasõnaks pürgivat ütlust “Ära viska minema midagi, äkki läheb kunagi tarvis”. Kui midagi pakutakse, võta vastu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 183 korda, sh täna 1)