Jüri Põld valvab põhiseaduse järele

AITAS KAASA: Riigikohtunik Jüri Põld on kirja pannud ka suure osa Eesti Vabariigi põhiseadusest, täpsemalt põhiõiguste osa. Foto: Jassu Hertsmann

AITAS KAASA: Riigikohtunik Jüri Põld on kirja pannud ka suure osa Eesti Vabariigi põhiseadusest, täpsemalt põhiõiguste osa. Foto: Jassu Hertsmann

On hämmastav, kui palju toetub Eesti õigussüsteem Saaremaa päritolu inimestele. Üks väljapaistvamaid neist on riigikohtunik Jüri Põld, kelle kirjutatud on põhiseaduse olulisemad osad.

“Siin on teisi saarlastest kohtunikke veel ja Tambeti ö-tähed on palju vägevamad kui mul. Villul minu teada ö-tähti ei ole – tema on Orissaare kandist pärit,” räägib Jüri Põld oma kaastöötajatest riigikohtus Tambet Tampuust ja Villu Kõvest. Kui Tampuu on riigikohtunik 2003.ja Kõve 2002. aastast, siis Põld nimetati riigikohtunikuks juba 1993. aastal.

Kooliajal passisid Jüri Põllule rohkem humanitaarained ja pikka aega kaalus ta hoopis ajalugu õppima minna. Oma osa mängisid selle juures kindlasti Kuressaare kuursaali läheduses asuva kodu akendest paistvad lossitornid. Kuressaare linnus oli poiste suur huviobjekt ja läbi sai kolatud koguni selle pööning.

Kümnekopikaline piletihind tegi poistest nii sagedased külalised, et lõpuks hakkas valvuritädi neil pidevalt järel käima. “Ju me kahtlust äratasime, aga meil olid ka silmaaukudega mustast sukast maskid kaasas,” meenutab Põld.

Kristjan Lukk

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 884 korda, sh täna 1)