Lossi protestikunsti kaema (FOTOD)

KUNSTIKOGUJA: Reigo Kuivjõgi tõi Saaremaale 25 protestiteost. Foto: Tambet Allik

KUNSTIKOGUJA: Reigo Kuivjõgi tõi Saaremaale 25 protestiteost. Foto: Tambet Allik

Kuressaare linnuses avati laupäeval omanäoline kunstinäitus “Protest-25”, kus saab näha loomingulisi protestiavaldusi nii vägivalla, võimu, iluideaalide kui paljugi muu vastu.

Näitusel on üleval 25 eesti kunstniku loodud protestikunsti teost. Valdav osa taiestest pärineb taasiseseisvuse perioodist, ent vanim aastast 1956. Nende seas on nii lõuendile kantud tänavakunsti kui ka läinud sajandi alguses Pallase maalikooli lõpetanute loomingut. Kõik teosed pärinevad Reigo Kuivjõgi erakogust.

Näituse avamisel tutvustas Kuivjõgi kõigi kunstiteoste tausta ja selgitas, kuidas võiks neid mõista. Saarte Häälele ütles Kuivjõgi, et paljud inimesed tunnevad tihtipeale trotsi või leiavad end lootusetus olukorras. “Kunstnikud suudavad selle trotsi mingil moel paberile panna või kuidagi seda väljendada,” märkis Kuivjõgi ja lisas: “Ma usun, et see ei ole niivõrd viha kuivõrd oma hetkeemotsioonide väljaelamine.” Ta toonitas, et kunsti tõlgendatakse tihtipeale erinevalt. “See, kui kellelgi teisel on erinev nägemus, ongi väga kihvt,” tõdes Kuivjõgi.

Näitusel on võimalik tutvuda Leonhard Lapini, Raul Meele, Eduard Rüga, Ilmar Kruusamäe, Peeter Alliku, Toomas Kuusingu, Edward von Lõnguse ja mitme teise kunstniku loominguga. Näitus on üleval 19. aprillini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 226 korda, sh täna 1)