Siis, kui valged kiired laevad tegid lustireise Riia linna (1)

LÄTI LAEVAD: Pilt on tehtud küll Pärnu sadamas, kuid Roomassaares olid laevad samad ja ka ujuvakai vast sarnane. Foto: Fleetphoto.ru

LÄTI LAEVAD: Pilt on tehtud küll Pärnu sadamas, kuid Roomassaares olid laevad samad ja ka ujuvakai vast sarnane. Foto: Fleetphoto.ru

Roomassaare sadama kai peal kasvab üks pihlakas. Räägitakse, et veel mõnikümmend aastat tagasi olla ühe uhke laeva otsad selle puu külge seotud. Sellise valge laeva, mis oli saarlaste jaoks 80-ndatel otseühendus “lähivälismaaga”. 

Selle lähivälismaa võis toona tõesti jutumärkidesse panna, sest Riia linn polnud muud kui vennasliiduvabariigi Läti pealinn. Hoopis teine maailm siiski ja oma kümmekond aastat vooris laev suvisel ajal Roomassaare ja Riia vahet tihedaminigi kui tänapäeval lennuk Tallinna vahet.

Juhuslikke sõite hakkasid Riia jõelaevandusele kuuluvad Kometa- ja Raketa-tüüpi alused Roomassaarde tegema juba 70-ndate lõpus. Laevad sõitsid ka Pärnu vahet.

Kometa- (ka Raketa-) nimeline laev oli juba ise vaatamisväärsus omaette. Tiibur, mille kere võis vaiksel veel täishooga kihutades tõusta umbes 7 meetri kõrgusele. Kiirust võis ta saavutada julgelt poolsada kilomeetrit tunnis ning tollaste reisijate meenutuste kohaselt läbis laev vahemaa Roomassaarest Riia kesklinna umbes kolme tunniga. Eeldusel muidugi, et laine polnud väga kõrge ehk üle meetri.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 488 korda, sh täna 1)