Saaremaa piimakvaliteet on Eestis esirinnas (1)

Suhteliselt tagasihoidliku produktiivsusega Saaremaa lüpsikarjade pluss on Eesti madalaim somaatiliste rakkude sisaldus piimas, mis viitab loomade heale tervisele ja piima heale kvaliteedile.

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-i koostatud piimaveiste tulemuste kokkuvõttest selgub, et kui Eesti keskmine somaatiliste rakkude arv (SAR) piimas oli 2014. aastal 326 000 rakku/ml, siis parimat tulemust näidanud Saaremaal oli somaatiliste rakkude arv milliliitri kohta 269 000. Kõige kõrgem oli SRA Pärnumaal – 405 000.

Eesti põllumajandusloomade jõudluskontrolli väliteenistuse osakonna juhataja Aire Pentjärv ütles, et Saaremaa on juba aastaid püsinud SRA madala taseme poolest Eestis esirinnas, mis lubab eeldada, et saarlased hoiavad oma karja tervisel hästi silma peal. Põhjamaade oluliselt madalamad näitajad (SRA alla 200 000) näitavad aga, et on võimalik veelgi paremaks saada.

Pentjärv rääkis, et kuigi SRA tase kõneleb eelkõige udara seiskorrast, viitab see tegelikult ka piima kvaliteedile ja looma tervisele laiemalt. “Seega võib öelda, et Saaremaa lehmade piim on kvaliteedilt Eestis esirinnas,” ütles Pentjärv. Milline on Saaremaa piimatoodang teistega võrreldes aga lüpsihügieeni ja seda näitavate bakterite sisalduse poolest, ei osanud Pentjärv öelda.

SRA järgi Eesti parimate hulka kuuluv Pärsama väiketootja Arli Lember (SRA 94 000) ütles, et tema pöörab udarahaigustele ja somaatiliste rakkude arvule suurt tähelepanu. “Kui asi hakkab ikka nahka minema, siis tuleb sellest lehmast lahti saada,” rääkis Lember. “Teine võimalus on hakata looma ravima, aga kuna ravialuse looma piima ei tohi müüa, siis on kõige parem asjad korras hoida.” Lembri sõnul pole mõeldav, et oma toodangu kvaliteedi eest hoolt ei kannaks. “Muidu ei võeta piima tööstusesse vastu – mul on nii vähe lehmi ka, et lüüakse sulg sappa.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 316 korda, sh täna 1)