Üleskutse: Osale Eesti merendus-ajaloo kirjutamisel!

Eesti meremuuseum kutsub oma 80. juubeliaasta raames osalema kogumisaktsioonis “Minu päev merel”.

Oodatud on lood ja mälestused tööpäevast laeva- või paadipardal, meeleolukast jahisõidust sõpradega või hoopiski reisist vanavanemate juurde. Mälestuste kirjutamisel ei ole periood oluline – lood võivad olla nii aastate tagused kui ka alles eile toimunud vahvast meresõidust. Lugude väärtust tõstavad alati fotod ja jäädvustused päevast.

Tänutäheks loosib Eesti meremuuseum kõikide lugude saatjate vahel välja kolm meremuuseumi aastapiletit, mis annavad ühe aasta jooksul piiramatu külastusõiguse Lennusadamasse, Paksu Margareetasse ja meremuuseumi laevadele. Lugusid ootame selle aasta lõpuni.

Oma mälestused saab edastada elektrooniliselt kogumine@meremuuseum.ee või postiga aadressil: Eesti Meremuuseum, Pikk 70, 10133 Tallinn. Märksõna “Minu päev merel”.

Rohkem teavet kogumisaktsiooni kohta leiab veebilehelt www.meremuuseum.ee/kogumine.

Juhul kui vajate abi oma loo kirja panemisel, on meremuuseum kokku pannud mõned abistavad küsimused.

“Minu päev merel”: millal see merereis toimus? Kellena sa päeva merel veetsid? Kuhu te sõitsite ja miks? Millega sa merele läksid? Kirjelda, mida merele minnes selga panid ja mida kaasa võtsid. Mida sa merel olles tegid? Kui täitsid tööülesandeid, siis palun kirjelda neid. Miks otsustasid just sellest päevast kirjutada?

“Igapäevaelu merel”: miks otsustasid valida meremehe või kalamehe elukutse? Kui su töökeskkond on või oli merel, siis palun kirjelda, kuidas näevad või nägid välja sinu igapäevased tööülesanded. Millises piirkonnas sa merd sõidad või sõitsid? Kui meresõidud jäid nõukogude perioodi, siis kirjelda, milline oli kaugsõitu pääsemine. Kui töötasid kaugsõidu laevastikus nõukogude ajal, siis palun kirjelda, kuidas nägi välja sadamate külastamine. Milliseid kingitusi sa lähedastele välissadamatest tõid? Kirjelda oma tööriietust, töökeskkonda, elutingimusi laeval. Kirjelda suhteid laevameeskonnas. Kuidas on pikkadel merereisidel viibimine mõjutanud suhteid perekonnas? Kuidas tööl viibides perekonnaga suhtled või suhtlesid?

Eesti meremuuseum

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 108 korda, sh täna 1)