Lugu suveniiriks (1)

Nii suveniiride näituse avamisel kui ka auhinnatseremoonial üritati defineerida, milline peaks siis olema üks õige suveniir. Leiti, et suveniir võiks kanda oma loomispaiga identiteeti. Samuti arvati, et suveniir on mälestusese, ja rõhutati, et oluline on ka meenega kaasnev lugu.

Just viimane mõte väärib erilist tähelepanu. On ju suveniir ilma taustainfota lihtsalt üks asi. Paljudel suveniiridel on muidugi ka teatud otstarve, kuid tihtipeale ostetakse neid siiski esteetilistel kaalutlustel. Niisiis võikski mõni eriline lugu anda iluasjale lisaväärtust.

Saaremaal vahvaid ja krutskeid täis lugusid jätkub. Näiteks “Saare ute” kaelas rippuvalt sildilt võib lugeda, kuidas lammaste abil sai piirivalvest salapiiritust mööda veetud. Seega on lugu, suveniir ise ja selle otstarve omavahel kavalalt kombineeritud. Seda kooskõla märkasid nii näitusekülastajad kui ka hindamiskomisjoni liikmed. Küllap siis märkavad “Saare utte” ka nii mõnedki turistid, kes hakkavad õige pea saabuma.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)