Piimatööstus tõstab piima kokkuostuhinda (1)

Saaremaa piimatööstus plaanib esmakordselt pärast ligemale aasta väldanud hinnalangust tipust kriisini tõsta märtsis piima kokkuostuhinda väheke ülespoole.

Märtsis plaanib piimatööstus piimakilo hinda tõsta 23 sendilt 25 sendile, ütles Saaremaa piimatööstuse nõukogu esimees Tõnu Post, avaldades ühtlasi lootust, et jaanuaris ja veebruaris tootjatele makstud 23 senti jääb hinnalanguse põhjaks.

Posti sõnul pole usutav, et hind lähima aasta jooksul uuesti aastataguse 40 sendini kerkiks, küll aga võib hind selle ajaga kerkida üle 30 sendi kilogrammi eest, mis tähendab, et tootmine muutub taas kasumlikuks.

Jaapan on stabiilne turg

Tõnu Post selgitas, et maailma piimanduses tähtsat rolli mängiva Okeaania ja Uus-Meremaa põuase suve tõttu jäi sealne toodang tagasihoidlikuks, mis tekitas maailmaturul väikese defitsiidi ja hinnatõusu. Ka Saaremaa tööstus on saanud oma toodangu eest juba pisut paremat hinda.

Piimatööstuse nõukogu esimees rõõmustas, et tänu väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sullingu väga heale tööle jõuab saarlaste juust peatselt Jaapani turule.

“Kui Jaapani turule sisse saame, siis peame seda hoidma,” kinnitas Post, kes hindab kõrgelt Jaapani poliitilist stabiilsust. “Kui Venemaa puhul ei tea kunagi, millal kellelgi mõttesse tuleb, et peaks kõik pahupidi pöörama, siis Jaapanis sellist poliitilist riski ei ole,” rääkis piimatootja, tuues ainsa miinusena välja vaid Jaapani kauguse Eestist.

2014. aasta talveks rekordkõrgele kerkinud piima kokkuostuhind hakkas maailmaturul tekkinud piima ülepakkumise ja Vene turu sulgumise koosmõjul langema mullu mais. Kui jaanuarist aprillini püsis piimakilo hind Eestis statistikaameti andmetel rekordilise 40 sendi juures, siis edasi vallandus kiire hinnalangus. Suurim kukkumine leidis aset 2014. aasta aprillist septembrini, mil hind kukkus 40 sendilt 25 sendile. Kõige hullem oli langus septembris, mil piimakilo hind kukkus 30 sendi pealt 25 sendile. Sel tasemel püsis piima kokkuostuhind aasta lõpuni.

Olukord on keeruline

Saaremaa juhtivate piimatootjate hulka kuuluva Kärla PÜ juht Ülar Tänak ütles, et olukord piimanduses on keeruline. “Iga firma teab, kaua tal raha jätkub, ja kõik elavad selles lootuses, et hinnad hakkavad jälle tõusma ja tõusevad enne seda normaalsele tasemele, kui raha otsa saab,” rääkis Tänak.

Eesti piimaliidu ja E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et Eesti piimatootmises on väike hinnatõus tõepoolest toimunud. Edasise hinnatõusu suhtes puuduvad aga igasugused garantiid.

Seoses piimakvoodi kadumisega 1. aprillist on paljud Euroopa farmerid valmistunud juba mitu aastat piimatoodangu suurendamiseks, investeerides uute lautade ehitamisse ja karjade suurendamisse kokku miljardeid eurosid.

“Kui see paneb piimatootmise vaatamata sellele, et hind on madal ja keegi justkui toota ei taha, Euroopa suurtes piimariikides tõusma, siis võivad turud sattuda pigem veelgi suurema surve alla,” rääkis Murakas. Tema sõnul hakkab piimanduses pärast mitukümmend aastat piimatootmist reguleerinud kvootide kadumist toimima liberaalne turumajandus.

“See võib kindlasti tuua väga kõikuvad hinnad, aga lähiajal võib ta tuua ka selle, et paneb piimahinna tõusule piduri peale,” sõnas Jaanus Murakas. “Turud on äraootavad ja 1. aprill on must hobune.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 564 korda, sh täna 1)