Soomlasest liiklushuligaan peab trahvi ära maksma (2)

Saaremaal elav soomlasest liiklushuligaan Juha Tapani Kivinen ei saanud õigust vaidluses talle määratud 900-eurose rahatrahvi üle.

Trahviotsuse kohaselt ületas Kivinen kiirust, sõites tänavu jaanuaris sõiduautoga Mercedes Benz 90 km alas 116 kilomeetrit tunnis ja tema väljahingatava õhu ühes liitris oli alkoholisisaldus mitte väiksem kui 0,39 mg/1.

Kivinen õigustas end sellega, et ta on 40 aastat ohutult liigelnud ja tegutsenud korduvalt ka sõiduõpetajana. Samuti olnud teeolud head ja liiklus hõre. Ta kinnitas, et kasutas väga kanget Soomest toodud köharavimit, mitte ei olnud joobes.

Alkomeetri näit oli seega eksitav, olles mõjutatud köharavimi ajutisest kõrvalmõjust, väitis Kivinen.

Ta leidis ka, et 900 euro suurune rahatrahv on talle ülemäärane koorem, mis käib talle vähese sissetuleku tõttu üle jõu.

Kivinen märkis, et kuigi ta elab Saaremaal, ei oska ta eesti keelt. Seega ei selgitatud talle karistuse määramisel tema õigusi talle arusaadavas keeles.

Kohtu seisukoht oli, et joove tuvastati tõenduslikku alkomeetrisse puhumise teel, mis reageerib vaid etanoolile. Kivinenile selgitati tema õigusi ja kohustusi soome keeles, mille kohta ta on ise allkirja andnud. Samuti kohaldati tema suhtes üldmenetlust, mitte kohapeal määratud rahatrahvi, nagu ta väidab.

Kohus on seisukohal, et karistus ei pea selle kandjale mugav olema.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 978 korda, sh täna 1)