Põllumehed küsivad usinalt väiketootja toetust (2)

Foto: Tambet Allik

Foto: Tambet Allik

Saaremaa väikepõllumehed näitasid üles märkimisväärset aktiivsust väiketootjatele pakutava põllumajandusettevõtete arendamise toetuse taotlemisel.

Uue maaelu arengukava 2014–2020 meetme “Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetus” esimeses taotlusvoorus küsis Saare maakonnast toetust 66 tootjat kokku 958 131 eurot, millega ollakse maakondade arvestuses nii taotluste arvult kui ka taotletud summa arvestuses Tartu- ja Pärnumaa järel kolmandal kohal.

Kõljala Nardlase talu perenaise Aili Maide sõnul on toetusena antav 15 000 eurot väga suur asi, mille abil plaanib talu osta näiteks kasutatud üherealise kartulikombaini, tõstuki ja sõnnikulaotaja.

“Hea on ka see, et tohib osta kasutatud tehnikat,” tunnistas talunik, kelle tootmine koosneb 29 lihaveisest ja ühest hektarist kartulipõllust. Kartulikombaini ostmine võimaldab talul saagikoristusel vaid oma jõududega hakkama saada. Seni on kartulivõtul kasutatud talgulisi, kelle arv on parematel päevadel küündinud paarikümneni.

Lahetaguse külas asuva Maila talu peremees Maano Lindau ütles, et väiketootjal on toetusena arvel iga sent ja selles mõttes on uus toetusmeede vajalik. Lindau kavandatud investeeringust katab 15 000 eurot küll vaid pool vajaminevast, aga abiks seegi. “Loomulikult ega väiketootjatele keegi sülega raha viska, me peame korjama üles kõik, mis võtta on.”

Muhu mesinik Aimar Lauge (fotol) on üks neljast Saare maakonna mesinikust, kes väiketootja toetust küsib. Lauge plaanib toetuse abil uuendada meekäitlemisseadmeid. Mesiniku sõnul on uue meetme pluss asjaolu, et taotlejalt ei nõuta omaosalust, ehkki omaosalus annab taotlejale plusspunkte. “Varem jäi mõnest meetmest toetuse küsimine selle taha, et omaosalus oli liiga kõrge ja seda raha polnud kusagilt võtta,” rääkis Aimar Lauge.

PRIA peadirektor Jaan Kallas märkis eile avaldatud pressiteates, et huvi uudse toetuse vastu oli ettearvatult suur. “Paljudele väiketalunikele on see esmakordne võimalus investeeringuteks toetust saada. See toetus aitab tõepoolest Eesti talupidamisele restardi teha,” tõdes Jaan Kallas. Ta lisas, et lõppenud taotlusvooru 12-miljonilisest eelarvest jätkub kõigi nõuetekohaste taotluste rahuldamiseks.

Kõige arvukamalt ja suurimas summas soovivad toetust väikeettevõtjad, kes tegutsevad nii taime- kui ka loomakasvatuse valdkonnas (117 taotlust summas 1,7 mln eurot). Samaväärne on taimekasvatajate osalus (118 taotlust, 1,7 mln).

Köögiviljakasvatajad esitasid 100 taotlust, puuvilja- ja marjakasvatajad 80, mesinikud 76. Esindatud on ka paljud teised tegevusvaldkonnad.

Alanud programmperioodi jooksul võib üks väiketootja saada kõnealust toetust kuni 15 000 eurot ning kulutuste tegemisel ei nõuta temalt kohustuslikku omaosalust. Kokku taotleb 743 väikeettevõtjat 10 900 859 eurot, seejuures esitati 691 taotlust maksimumsummale.

PRIA kontrollib taotluste nõuetekohasust ja esitatud andmeid ning teeb taotluste rahuldamise või mitterahuldamise kohta otsused hiljemalt 6. juuliks. Seejärel maksab PRIA määratud summadest 75% välja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 781 korda, sh täna 1)