Saaremaa pealinn vajab kindlamat juhtimist (43)

Riigikogu valimised on läbi, Reformierakond valimised võitnud ja Kuressaare on linnapeast ilma. Kuidas elu edasi läheb?

Vabanenud linnajuhikoht on tekitanud koalitsioonis võbelusi. Kaalutakse inimesi ja jagatakse juba laskmata karu nahka. Olukorra teeb keerulisemaks ka fakt, et abilinnapea Taavi Kurisoo on lahkunud.

Linnavolikogu erakorraline istung peaks toimuma 16. märtsil, kus linnapea Hannes Hanso teatab ametist lahkumisest. On räägitud, et linnapeaks võib tõusta senine abilinnapea Madis Kallas, kellel marssalikepike kindlasti põues, sest paar aastat tagasi kandideeris ta edutult Eesti olümpiakomitee juhiks. Ka Kuressaares on tema juhtimisstiil SA Kuressaare Hoolekanne nõukogu esimehena muret tekitanud.

Tamkivi naasmine lisab kindlust

Kaheksa kohta Kuressaare volikogus kuulub Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale, seitse Reformierakonnale, viis Isamaa ja Res Publica Liidule ning üks Keskerakonnale. Koalitsiooni moodustavad SDE 8 ja IRL 5 kohaga ehk kokku on võimuliidus 13 inimest. Opositsiooni poolel on 7 reformierakondlast ja üks keskerakondlane. Reformierakond sai poolteist aastat tagasi Kuressaare rahvalt päris tugeva mandaadi ja on valmis taas valitsusvastutust kandma. Loomulikult saab valitseda vaid koalitsioonis, kuid kindlust lisab teadmine, et volikogusse naaseb Kuressaaret pikka aega edukalt juhtinud Jaanus Tamkivi.

Kui vaatame olukorda Kuressaares, siis viimased 1,5 aastat on paigal tammutud. Senine linnapea ja hea tulevane kolleeg Toompeal Hannes Hanso on küll jõuliselt meedias esinenud ning Saaremaad isegi Aafrikas tutvustamas käinud, kuid igapäevaseid otsustamisi ja arenguid on linnas olnud oluliselt vähem. Need jäävad pigem aega, mil võimuvastutust kandis Reformierakond.

Näidetest, kus linnavalitsus ei ole oma rolli kohaliku elu liidri ja suunajana välja kandnud, on piisavalt kirjutatud. Need ulatuvad haridusest hooleni linna eakate eest.

Poolteist aastat koalitsioonis on näidanud, et IRL-i pink Saaremaal on lühike ja võimekus kompetentseid inimesi leida nõrk. Sellele viitab soov tuua Taavi Kurisoo asemel Kuressaare abilinnapeaks Mart Mäeker, kes on seni kuulunud Keskerakonda. Räägitud on, et linnavalitsusse tulles ta peatab oma liikmelisuse, kuid mandaat anti talle Keskerakonna nimekirja liikmena ja see mandaat oli nõrk, vaid üks koht volikogus. Kuressaare ei peaks kindlasti olema selline linn Eestis, kus võimu nimel üksikuid inimesi üle ostetakse.

Liiguti pigem tagasi kui edasi

IRL-i valitsemisstiil ongi seni olnud selline, et linnavalitsuses puuduvad IRL-i liikmed. Aga mis roll on siis koalitsiooni osapoolel, kes rahva mandaadi sai? Kuidas vastutatakse? IRL kui partei on käekirjana seni näidanud end pigem üksikute jõuliste soleerijate kakofooniana, kus igaüks lähtub isiklikest huvidest, harmoonilise orkestrina toimitakse vähem, kuid omavalitsuse juhtimine vajaks pigem sellist lähenemist.

Inimestele hämamise mudel on selline, et tuuakse linnavalitsusse kohtadele niinimetatud apoliitilisi inimesi. Kuigi, kuidas saab inimene olla apoliitiline, kui ta kandideeris riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas?

Võimuvaakum ja segadused võivad viia olukorrani, kus Kuressaares seistakse enne järgmisi kohalikke valimisi silmitsi faktiga, et Eesti-siseses omavalitsuste konkurentsis on liigutud pigem tagasi kui edasi. Soovin, et Saaremaa pealinna juhitakse tulevikus väärikalt. Nii et Kuressaare suudaks täita talle pandud lootust olla kogu Saaremaa koostöö sütitaja ja arenguvedur.

Kalle Laanet
riigikogu liige, Reformierakond

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 246 korda, sh täna 1)