Marlin Pärn on parim raamatukoguhoidja (2)

AASTA MAARAAMATUKOGUHOIDJA 2014: “Mina olen selle töö valinud, kuna armastan raamatuid ja inimesi,” kinnitab Saare maakonnast esimesena üleriigilise aasta maaraamatukoguhoidja tiitli pälvinud Marlin Pärn. Foto: erakogu

AASTA MAARAAMATUKOGUHOIDJA 2014: “Mina olen selle töö valinud, kuna armastan raamatuid ja inimesi,” kinnitab Saare maakonnast esimesena üleriigilise aasta maaraamatukoguhoidja tiitli pälvinud Marlin Pärn. Foto: erakogu

Eesti raamatukoguhoidjate ühingu tänuüritusel kuulutati aasta maaraamatukoguhoidjaks 2014 Marlin Pärn Orissaarest. Seda pühendunud ja tulemusliku töö eest laste toomisel raamatukokku ning sisuka töö eest laste suunamisel raamatu ja lugemise juurde.

“Ma olen väga üllatunud, et mind valiti üleriigiliselt parimaks maaraamatukoguhoidjaks,” ütles 2006. aastast Orissaare raamatukogu lastetoas töötav ja Pöide vallas elav Marlin Pärn.

Ta lisas, et päris kindlasti on tublisid väga palju. “Rõõm on tunnustust saada ja tore, et sellised “hallid hiirekesed” nagu raamatukoguhoidjad tähelepanu pälvivad,” tähendas ta.

Marlin Pärn tõdes, et raamatukogutöö on arvatavasti enamikule raamatukoguhoidjatest mitte ainult amet, vaid ka kutsumus ja elustiil: “Mina olen selle valinud, kuna armastan raamatuid ja inimesi.”

Selleks, et saada heaks raamatukoguhoidjaks, peab Marlini arvates olema kindlasti hea suhtleja ja kirjandusetundja. Kasuks tuleb ka lai silmaring ja tegutsemisjulgus.

Ise loeb Marlin nii palju, kui aega on. Sageli näpistab ka uneajast lisaks. “Mulle meeldib ulme. Fiktsioon ajas ja ruumis. Samas ka noorsooromaanid, eesti autorite romaanid,” rääkis Marlin oma lugemiseelistustest. Praegu on tal pooleli Olavi Pesti ja Mari Ainso koostatud “Johannes Aaviku päevaraamat 1916–1929”.

Marlin tõdes, et Orissaare lapsed loevad paraku enamasti vaid kooliprogrammi kohustuslikke raamatuid. Ta lisas, et koostöös õpetajatega on nad algklasside lugemisnimekirjadesse pannud ka uuemaid raamatuid. “Pettsoni ja Mamma Muu sarja märkega “Loe üks raamat” loetakse lustiga. Mõni ei saa enne pidama, kui terve sari läbi,” muigas ta.

Saare maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauga sõnul valitakse üle-eestilist parimat maaraamatukoguhoidjat 2011. aastast. Enne seda valiti parim maaraamatukoguhoidja igas maakonnas. Saare maakonnast keegi varem üle-eestilist aasta parima maaraamatukoguhoidja nimetust saanud ei ole.

Kolleegid iseloomustavad Marlinit just sellisena, nagu üks raamatukogutöötaja olema peab: “Ta on osavõtlik ja hea suhtleja – noored lugejad usaldavad teda. Suur lugemus teeb temast hinnatud nõuandja. Kolleegina toetab ja innustab ta teisi, ühistes ettevõtmistes lööb võimalusel alati kaasa.”

Marlinil on kunstiannet ja huvi käsitöö, eriti taaskasutuse vastu. Juhendaja abiga on ta meisterdanud kaks kannelt, mida mängib ansamblis Kannelnaised, ja esineb kandlemänguga sageli ka raamatukoguüritustel.

Koolilastele korraldab Marlin eakohaseid raamatukogutunde, tutvustades lähemalt raamatukogu ja õpetades orienteeruma raamatute kirjus maailmas. Samuti koostab ta väga hea ideede genereerijana põnevaid näitusi ja väljapanekuid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 575 korda, sh täna 1)