Linnateatri laval näeb imelist tervenemist

Märtsi lõpus Tallinnas Vabal Laval esietenduv Kuressaare linnateatri lavastus “Molly Sweeney” jõuab Saaremaa publiku ette vaid mõned päevad hiljem. Tüki autor on nn maailmanimi Brian Friel, kelle näidendeid on Eestis üsna palju mängitud.

Lavastaja ja ka ise laval rolli tegeva Peeter Tammearu sõnul kannab lavastus nimitegelase järgi nime “Molly Sweeney”.

“Põhimõtteliselt räägib see lugu ühest pimedast naisest, tema mehest ja silmakirurgist. Naine on selle loo kese ja need kaks meest moodustavad tema ümber vajaliku fooni,” kirjeldas Tammearu. “See on nägijaks saamise lugu, aga ka lugu sellest, millised ohud võivad kaasneda, kui tahame lennata kõrgemale, kui me tiivad kannavad.”

Tegu on tõsise looga, ent sellest leiab ka nalja, kinnitas Tammearu. “See on jälle üks selline sõnateatrilaadseid asju, mida ma Kuressaare linnateatris nagu natuke harrastama olen hakanud,” muheles lavastaja, kelle sõnul pole see päris klassikalises mõttes näidend.

“Kolm tegelast on küll laval, aga see ei tähenda, et nad kogu aeg üksteisega räägiks. Pigem räägitakse lugu kolme peale ära rohkem monoloogivormis, igaüks ise nurga alt.”

Peeter Tammearu sõnutsi on uus lavastus äärmiselt südamlik. “Hea ja õpetlik lugu omamoodi,” nentis ta. Peale Tammearu enda on laval Andres Raag ja Piret Kalda. “Ühest küljest tunnen ma neid väga hästi ja mul on olnud nendega hea koostöö. Teisest küljest sobivad nad sellesse näitemängu lausa ideaalselt– need ongi need kaks põhjust.”

Miks “Molly Sweeney” aga hoopis pealinnas esietendub? Tammearu selgitusel liitus Kuressaare linnateater teadupoolest mõne aja eest Vaba Lava kuraatorprogrammiga ja see on juba mitmes materjal, mis on sinna n-ö üles antud.

“Aga nii see teatris on, et kõik materjalid, mis üles antakse, ei pruugi jõuda esietenduseni. Oleme seda lugu valinud kauem ja välja tuleb ta tõesti esmalt Vabal Laval ja kohe seejärel Kuressaares.”

Vabal Laval toimub esietendus 25. märtsil, Kuressaare linnateatri lavale jõuab etendus 30. märtsil. Lavastuse kunstnik on Riina Vanhanen, muusika autor Feliks Kütt ja loo on tõlkinud Malle Pärn.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 299 korda, sh täna 1)