Messil kohtusid otsijad ja pakkujad (FOTOD) (1)

SOOME TÖÖLE: Salmel elav Janno Tatar huvitus messil pakutavatest töövõimalustest Soomes, kuid eelistaks ehitusel või puidufirmas töötada ikkagi kodusaarel. Piret Ustav firmast Lassila ja Tikanoja soovitas tal pakutavate töökohtadega siiski tutvuda. Foto: Tambet Allik

SOOME TÖÖLE: Salmel elav Janno Tatar huvitus messil pakutavatest töövõimalustest Soomes, kuid eelistaks ehitusel või puidufirmas töötada ikkagi kodusaarel. Piret Ustav firmast Lassila ja Tikanoja soovitas tal pakutavate töökohtadega siiski tutvuda. Foto: Tambet Allik

Kuressaare kultuurikeskuses eile toimunud töömessile oli registreerunud 29 ettevõtet ja töötukassa koostööpartnerit. Messi külastas hinnanguliselt 400 inimest.

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepik ütles, et järgmisele messile ootaks ta rohkem tööandjaid, kuid ka eile oli lisaks paarikümnele kohaletulnud tööandjale kultuurikeskuse fuajees üles pandud üle saja töökuulutuse, mis sisendas temasse optimismi tuleviku suhtes.

“Alati võib vaadata meie kodulehekülge www.tootukassa.ee, kus peaks olema 99,9 protsenti Saaremaa vabadest töökohtadest,” soovitas ta, lisades, et Saaremaa eripära on töökohtade sesoonsus.

Tööandjana messil osalenud Sten Auväärt Sandla Puidust oli meeldivalt üllatunud tööletahtjate suure hulga üle. “Kokkuvõttes on meil vaja 11 inimest, kellest kolm kandidaati oli olemas. Usun, et täna saime seitse-kaheksa reaalset kandidaati juurde,” rõõmustas ta.

Kõljala POÜ laua juurde jagus samuti huvilisi. Ühistu juht Tõnu Post esindas seekord messil kõiki Saaremaa põllumehi. Enim küsiti talt lihtsamat kvalifikatsiooni nõudvaid töökohti. “Keegi läheb pensionile või mõnele muule tööle, nii et töötajaid on ikka vaja,” arvas ta. Põllumajandus sobib ka neile, kes tehnikaga sina peal, aga hetkel autojuhina võib-olla tööd ei leia.

Lisaks kohale tulnud Saaremaa firmade esindajatega otsesuhtlemisele oli külastajatel võimalik tutvuda töötamisvõimalustega välismaal. Vanemad messikülastajad olid pigem huvitatud tööst kodukohas. Salme mees Janno Tatar ütles, et tema eelistus oleks ehitus- või puidutöö. “Ikka Saaremaale tahaks. Olen ka paar korda Soomes käinud, aga sealne keel ei hakka mulle külge,” kurtis ta.

Kuu aega tagasi autotehnikuna ametikooli lõpetanud Magnus Lepp tuli aga messile vaatama olukorda tööturul. Kindlat valikut ta messi lõpuks veel teinud ei olnud, aga näiteks pakuti talle koristajatööd Soomes. Noormehe meelest tasub kaaluda kõiki pakkumisi, aga teenindajana kodusaarele jääda ta siiski ei soovinud. “Pigem mitte,” arvas ta.

Kuressaare ametikooli väikeettevõtluse eriala esimese kursuse tudeng Maarja Teinemaa otsis endale praktikakohta. Kuigi messil talle praktikakohta ei pakutud, leidis ta sobiva firma kultuurikeskuse lähedal täiesti juhuslikult.

Firma Lassila ja Tikanoja esindaja Piret Ustav tutvustas messil püsivat töökohta puhastusteenindajana Soomes. Tema sõnul ei tähenda see mitte lihtsat koristajakohta. Nende firmas on üle 8000 töötaja, kes tegutsevad väga erinevatel tegevusaladel, kus ametinimetusi on kokku üle 400. “See ei tähenda, et inimene jääbki Soome. Tihti kogutakse endale aluskapital ja naastakse koju,” julgustas ta saarlasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 090 korda, sh täna 1)