Kaitseliit taunib vormis tehtavat kampaaniat (14)

VORM JA VALIMISED: Kaido Kaasiku sõnul ei pea ta Kaitseliidu vormi häbenema. Kaitseliidu peastaap ütleb, et valimisplakatil vormis poseerida ei maksa. Kaido Kaasiku valimiskampaania foto

VORM JA VALIMISED: Kaido Kaasiku sõnul ei pea ta Kaitseliidu vormi häbenema. Kaitseliidu peastaap ütleb, et valimisplakatil vormis poseerida ei maksa. Kaido Kaasiku valimiskampaania foto

Riigikogu valimistekampaania plakatil Kaitseliidu vormis poseerimine ei ole Kaitseliidu peastaabi arvates õige. Kaitseliidu kohalik malevapealik on sootuks teisel arvamusel ning maavanem Kaido Kaasik ei arva samuti, et ta on midagi valesti teinud.

Kaitseliidu Saaremaa malevapealiku abi, maavanem Kaido Kaasiku vormikandmine ei peaks iseenesest üllatus olema. Küll ei käi hea tavaga kokku, et ta teeb Kaitseliidu vormi kandes oma valimiskampaaniat.

Tanel Rütman Kaitseliidu peastaabi avalike suhete osakonnast ütles Saarte Häälele, et Kaido Kaasiku säärane käitumine – reklaamis vormiga esinemine – on taunitav. Rütmani sõnul on loomulik, et Kaitseliidu taolisse vabatahtlike organisatsiooni kuuluvad inimesed, kes osalevad ka poliitikas ja seega kandideerivad valimistel.

“Kõik inimesed, kes kandideerivad valimistel ja on Kaitseliidu liikmed, võivad end vabalt Kaitseliidu liikmena esitleda,” ütles Rütman. “Küll aga ei pea Kaitseliit õigeks osalemist vormiriietuses poliitilist meelsust väljendavatel üritustel, demonstratsioonidel ja muudel taolistel juhtumitel. Selle alla võib liigitada ka kõnealuse kaasuse,” lisas Rütman, edastades Kaitseliidu seisukoha. “Selline käitumine on kindlasti taunitav.”

Rütmani sõnul juhitakse sellele ka Kaido Kaasiku tähelepanu.

Tegelik pale

Kaido Kaasik soostus teemat puudutavale vastama alles siis, kui oli saanud korduvalt selgituse, et toimetus küsib kommentaari KL-i peastaabi arvamusele. Kaasiku sõnul polegi pildil vormis olemisel muud põhjust kui see, et ta on Kaitseliidu tegevliige ja maleva struktuuris kõrgel kohal.

“On täiesti loomulik, et demokraatlikus riigis on igal valijal riigi esinduskogu valimistel õigus teada, millega kandidaat tegeleb ja mida ta oma tegevusega taotleb,” märkis Kaasik ja lisab, et peab kandidaadi tegevuse kohta info edastamist väga oluliseks. “Mina kodanikuna soovin küll valima minnes teada, mis inimesega on tegelikult tegemist, millised on tema väärtushinnangud, kuidas on ta neid väärtusi igapäevaelus teostanud,” selgitas Kaasik, miks ta on plakatil Kaitseliidu vormis.

Kaido Kaasik avaldas lootust, et Saaremaa Kaitseliidu positiivne eeskuju innustab organisatsiooniga liituma üha rohkem mehi, eriti arvestades üha pingestuvat rahvusvahelist olukorda. Hiljem lisas Kaasik veel repliigi, et ega vorm mehest meest tee. Sisu pidavat ka oluline olema.

“Vormi kandmine või mittekandmine ei tee minust küll teist inimest, olen ikka samasugune eestimeelne ja -keelne kodanik ning Kaitseliidu vormi kandmist ma häbenema küll ei hakka,” ütles Kaasik.

Moora on teist meelt

Üllatuslikult hakkas Kaitseliidu peastaabi arvamusele vastu ka Saaremaa maleva pealik Kristjan Moora. Tema võttis kohe üles pingelise poliitilise olukorra ja Venemaa algatatud infosõja teema. Mooragi kinnitas Kaasikust rääkides, et valimistel peavadki inimesed teada saama, mis mehega on tegu ja millega kandidaat tegeleb.

Samuti palus ta infosõja tingimusi arvestades mõelda, mis eesmärke ajakirjanik oma ametis teenib ja millist mõju tema kirjutised avaldavad.

Samas ei ole Kaido Kaasik valimiskampaanias vormikandjana ainus. Kaasikuga samas erakonnas olev Läänemaa mees Raimond Lunev on pildil suisa Kaitseliidu paraadvormis ja vööle riputatud mõõgaga.

Kui Saarte Hääl pärast Kristjan Moora ja Kaido Kaasiku kommentaare küsis täiendavat kommentaari ka Kaitseliidu peastaabilt, tuli sealt lakooniline vastus: “Jääme oma eilse kommentaari juurde.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 395 korda, sh täna 1)