Ungari ja Venemaa: Vikori ja Vladimiri näitemäng

OHTLIKUD SUHTED: Sel teisipäeval külastas Venemaa president Vladimir Putin Budapesti, et demonstreerida maailmale: vähemalt üks sõber mul praeguses Euroopas on – Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Vkonline.ru

OHTLIKUD SUHTED: Sel teisipäeval külastas Venemaa president Vladimir Putin Budapesti, et demonstreerida maailmale: vähemalt üks sõber mul praeguses Euroopas on – Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Vkonline.ru

Jaanuaris ilmus Ungari nädalakirja HVG esikaanel (väikesel fotol) pilt, kus Ungari maakaart on kujutatud lapsekiigena. Kiige ühel poolel istub Saksamaa kantsler Angela Merkel, teisel aga Venemaa president Vladimir Putin. Pildi kohal on kiri “Mängumaa”.

Seda pilapilti võib pidada üpriski aktuaalseks, kui meenutada, et Vladimir Putin külastas Budapesti selle nädala algul ning vaid paar nädalat varem käis seal Angela Merkel. Venemaa riigipea visiidi peaeesmärk oli gaasitarne kokkulepete uuendamine, sest praegused lepingud lõpevad sel aastal. Sellest teatas Ungari peaminister Viktor Orbán, kes soovis Venemaaga sõlmida paindliku kokkuleppe. Putin omalt poolt soovis aga selle visiidiga maailmale näidata, et ta ei ole sattunud sedavõrd suurde diplomaatilisse isolatsiooni, kui seda väidab meedia.

Teravdatud tähelepanu

Ameerika väljaanne Business Insider kirjutas, et nii Ukraina kriisi kui ka peaminister Orbáni eriliste sidemete tõttu Venemaaga on Ungari viimasel ajal sattunud maailma ajakirjanduse tähelepanu keskpunkti. Hiljuti viibis Budapestis Gruusia peaminister Irakli Garibašvili, lähiajal peaks sinna saabuma Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Mõlema riigiga on Venemaa hiljaaegu püüdnud suhteid soojendada.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 148 korda, sh täna 1)