Alar Aksalu: see oli hindamatu kogemus (8)

Foto: Sven Nuum

Foto: Sven Nuum

Tallinna vanalinnas asuvate restoranide Ö ja Kaks Kokka saarlasest vanemkokk Alar Aksalu (fotol) võistles kolmapäeval Peterburis San Pellegrino noore koka võistlusel Baltimaade-Venemaa piirkonna poolfinaalis, kuid edasi kahjuks ei pääsenud.

“Ma imestan, et nii kaugelegi vedas,” ütles Saaremaalt pärit Kuressaare ametikooli vilistlane Alar Aksalu, kes võistles üheksa Ida-Euroopa ja Venemaa finalistiga. Võistlusele kandideeris 70 000 kokka 191 riigist. Peterburi konkursilt pääses Baltimaade-Venemaa piirkonnast edasi 25. juunil toimuvasse lõppfinaali vene kokk.

“Pabistasin ikka, kuna ei olnud kindel, kas ma ettevalmistustega valmis jõuan, kuna nii väikses boksis 100 inimesele süüa teha on päris karm, liiati olid hotelli köögid läbi kolme korruse, kus töötab 80 kokka pluss pagarid ja kondiitrid, aga välja ujusin,” rääkis Alar Aksalu.

Tema sõnul oli see väga äge võistlus, kus süüa tuli teha, nagu juba mainitud, sajale külalisele. Aksalu valmistas signatuurrooga: aeglaselt küpsetatud räime-ballotine, karamell-lillkapsa-kartulipontšik, kartulispagetid, marineeritud lillkapsajuur tarhuniga, heinasuitsu-hapukoor, tillimajonees, tomatinektar, tomatitolm jm.

“Ainulaadne kogemus,” märkis Aksalu, lisades, et tagasiside oli väga hea. Kliendid käisid tänamas ja samuti sai ta hulgaliselt uusi tutvusi. Ka külalislahkus oli tasemel. Ent mis võistluse korraldusse puutub, siis organiseerimine, toorained ja aegadest kinnipidamine oli kolme punkti skaalal. Võistluse žüriisse kuulus ka Eesti kulinaaria instituudi asutaja, Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov.

22. veebruaril sõidab Alar EAS-i kutsel Milanosse Expo Milano Eesti paviljoni promoüritusele Eesti toitu tutvustama, kus Marit Ilison (Vogue’i aasta noor disainer 2014) teeb installatsiooni ja mängib Marten Kuninga bänd. Seal tuleb tal valmistada kahesajale külalisele astelpajukreemi, vaakumis vaarikatega küpsetatud rabarbrit ja piparmündi-cookie crumble. Aprillikuus, täpsemalt 18. aprillil jõuab Alar Aksalu loodetavasti ka Saaremaale süüa tegema. Kohvikus Retro on kavas koos peakoka Sander Väärtiga teha viie-kuuekäiguline õhtusöök Saaremaa rahvale. “Kuna me oleme ise tudeerinud Skandinaavias, siis tutvustab see õhtusöök Skandinaavia uusi toidutrende.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 758 korda, sh täna 1)