Suurpõlengus tootmishoone kaotanud tehas tegutseb edasi (1)

KIIRE HÄVING: Tootmishoones polnud enam palju päästa – tulele tuli lihtsalt piir panna. Foto: Tambet Allik

KIIRE HÄVING: Tootmishoones polnud enam palju päästa – tulele tuli lihtsalt piir panna. Foto: Tambet Allik

Läinud nädalal ootamatus tuleõnnetuses ühe oma tootmishoonetest kaotanud Kudjapel tegutsev klaasplastitehas Composite Plus OÜ üritab vaatamata toimunule positiivsust säilitada.

Juhatuse liikme Andres Ranna sõnul sai õnnetus alguse parasjagu töös olnud jahi keremudeli juures tehtud tuletöödest. “Jahi keremudel süttis seestpoolt. Kustutada polnud sisuliselt võimalik, sest sellele kohale ligi pääseda oli pea võimatu,” selgitas Rand. “Keremudeli sees kustutamine võrdunuks enesetapuga.”

Ranna sõnul oli üks meestest siiski üritanud jahikeret seestpoolt kustutada, kuid mudel oli juba seestpoolt suitsuga täitunud. Seejärel toimus esimene, väiksem suitsugaaside plahvatus, mis pani põlema ka ülejäänud hoone. “Aeg evakuatsiooniks oli napp. Kui hakkasime välja liikuma, oli suitsusein juba ees.”

Midagi ei saanud päästa

Kohe, kui suitsu silmati, hakkas tööle tuletõrjealarm. Oli sekundite küsimus, kui üks meestest tormas välja päästekeskusse helistama ning teised üritasid tuld kustutama hakata. Napid minutid hiljem olid päästjad kohal ja suuremad kustutustööd said alata.

Õnneks asub sama tootmishoone taga spetsiaalne tuletõrje veevõtukoht. “Päästjad ütlesid, et kui veevõtukohta polnuks, võinuks tuleroaks minna ka teine ja kolmas maja. Vett kulus sedavõrd palju.”

Ettevõtte juhtkonna kinnitusel olid nad eelnevalt tarvitusele võtnud kõik ettevaatusabinõud. Vajalikud kustutusvahendid olid kohapeal olemas ja neid kasutati.

Maha põles tootmishoone, kus tootmine parasjagu käis, ja ära põles ka sel hetkel töös olnud jahi keremudel. Mingis osas läks tuleroaks inventari ja tarvikuid. Õnneks jäi alles suur osa töövahendeid, millega Composite Plus edasi tegutseda saab. “Kõige suurem vara – töötajad – jäi õnneks tulest puutumata. 3. veebruar on meil kõigil teine sünnipäev,” ütles Andres Rand.

Composite Plus on veel üsna noor ettevõte, millel on kaks tootmissuunda. Ühes osas tehakse allhanke korras jahiehitustöid, teises osas valmistatakse kümblustünne. Seda osa põleng õnneks ei puudutanud. Ettevõte on aktiivselt tegutsenud kolm aastat.

Kindlustust polnud

Praegused tootmisruumid osteti 2013. aastal ja plaan oli sel kevadel töötajaid veel juurde võtta. Praegused töötajad tööta ei jää, kuna tellimusi on pooleks aastaks ette. “Töö läheb edasi ja positiivne on, et on väga palju inimesi, kes hea sõnaga toeks olnud,” tähendas Andres Rand.

Nende tänu kuulub nii ümberkaudsetele elanikele, naabritele kui ka päästjatele. Samuti koostööpartnerile, sama valdkonna ettevõttele, kelle pinnal nad saavad ajutiselt tööd jätkata. “Et kliendid saaksid oma asjad kätte ja meie saaksime eluga edasi minna,” ütles Rand. Seejärel tuleb mõelda uue tootmishoone rajamisele. “Ettevõte jääb kindlasti alles, keegi tööta ei jää ja kliendid on olnud mõistvad.”

Nii palju läks Composite Plusil veel õnneks, et tootmishooned olid neil oma rahaga välja ostetud. Kahjuks või õnneks ei olnud ettevõttel ka kindlustust, nentis juhtkond.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 431 korda, sh täna 1)