Kauplused: müüjad peavad noortelt dokumenti küsima (3)

Kolmes Eesti omavalitsuses, sh Kuressaares, viidi läbi alkoholiteemaline uuring, millest selgus, et veerand 9. klassi ja ligi pooled 11. klassi õpilastest (alla 18-aastastest) on proovinud alkoholi osta ja enamikule neist on alkoholi ka müüdud.

Küsisime suurematest kauplustest, kui tihti üritavad alaealised alkoholi osta ja kas kaupluste juhtkond tuletab müüjatele aeg-ajalt meelde, et noorelt alkoholiostjalt tuleb dokumenti küsida.

Katrin Bats
Rimi Eesti Food AS-i kommunikatsioonispetsialist:

Rimi jaoks on tervislik elustiil väga oluline, meil on juba aastaid terviseprogramm. Selle raames oleme mitmendat aastat korraldanud n-ö kaasamiskampaaniaid. Möödunud aastal palusime noortel saata meile lugusid teemal “Minu teekond tervisliku elustiilini”. Meile laekus hulganisti lugusid noortelt, kes kirjutasid, kuidas nad alkoholist hoiduvad.

Just selle kuu alguses käivitasime taas kampaania “Minu stiil on tervislik”: https://www.rimi.ee/reklaam/.

Seekord ootame noorte endi tehtud reklaamklippe, mis võiksid olla antireklaamiks alkoholi või tubakatoodete tarvitamisele.

Üks osa vastutustundliku äri puhul on ka dokumendi küsimine alkoholi ostvatelt noortelt. Koolitame teenindajaid selles osas, kui nad tööle asuvad, ja tuletame neile dokumendi küsimise vajadust aeg-ajalt mõistagi ikka meelde.

Kuressaare Rimi juhataja Gaidi Juhandi sõnul tuleb seda väga harva ette, et noored üritavad alkoholi osta. Ilmselt mängib oma rolli ka see, et Kuressaare on sedavõrd väike koht, kus paljusid tuntakse-teatakse, ning alaealised ei üritagi alkoholi ostmisega riskida.

Tiit Saaremäel
Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse liige:

Seda, et alaealised üritaksid alkoholi osta, ei tule tihti ette, kuid aeg-ajalt on nii siiski juhtunud. Kaupluste juhatajad räägivad aga pigem seda, et kui noored ostavad alkoholi, siis on nad juba niipalju targad, et näitavad ise küsimatagi oma dokumendi ette. Nad juba teavad, et küsitakse.

Me informeerime oma töötajaid ja see on meile väga tähtis, et kõik asjad korras oleksid. STÜ ei informeeri müüjaid mitte ainult siis, kui inimene tööle tuleb, vaid me räägime sellest teemast pidevalt. Meil on kauplustes ka plakatid, millel on kirjas, et noored peavad näitama dokumente ja alla 18-aastastele alkoholi ei müüda. Meie meelest on see, mis Kuressaare linnas ette võeti, tore tegelikult.

Ty Lehtmäe
Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor:

Rakendame juba enam kui kaks aastat oma kauplustes poliitikat, mille kohaselt küsib kassiir dokumenti inimestelt, kes näevad välja nooremad kui 30 aastat.

Meie pingutusi selle nimel, et kauplustes seda nõuet rangelt järgitaks, kinnitas ka eelmise aasta suvel Tervise Arengu Instituudi läbi viidud uuring. Maxima tõusis suurtest kaubanduskettidest esile selge liidrina – dokumenti küsiti 78 protsendil testostudest.

Eelöeldust tuleneb vastus ka teie küsimusele Kuressaare kaupluse kohta. Loomulikult on ette tulnud, et noored on alkoholi osta üritanud. Kuid et seda üritanud noored juba ebaõnnestunud ostukatsest teavad, et see neil läbi ei lähe, siis nad teist korda pigem ei ürita. Seepärast juhtub taolisi katseid päris harva.

Erkki Erilaid
AS-i Selver kommunikatsioonijuht:

Selveri kauplustest üritavad alaealised alkoholi osta küllaltki harva. Nagu näitavad ka erinevad uuringud, on noortel suurematest kauplustest alkoholi kätte saada raskem ja seda ka üritatakse vähem.

Kõik uued müüjad läbivad enne tööle asumist koolituse, kus tutvustatakse põhjalikult kaubandusega seotud seadusandlust ja alkoholimüüki reguleerivaid määrusi. Töötajatele tuletatakse alkoholimüüki puudutavaid reegleid meelde ka koosolekutel ja täienduskoolitustel. Kõige tõhusam meede on aga see, et kaupluse kassaaparaadile tuleb alati hoiatussõnum, et müüja veenduks, kas alkoholi osta soovival inimesel on selleks õigus, ja kü­siks vajadusel dokumen­ti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 482 korda, sh täna 1)