Uuring: alaealised saavad alkoholi lihtsalt kätte (5)

alkomüükTervise Arengu Instituudi läbi viidud uuringu järgi on Kuressaare üldhariduskoolide üheksandate ja üheteistkümnendate klasside õpilaste hinnangul alaealistel alkoholi kätte saada kerge.

Veerand 9. klassi ja ligi pooled alla 18-aastastest 11. klassi õpilastest on proovinud alkoholi osta ja enamikule neist on seda ka müüdud. “Kokku 18% 9. klassi ja 43% 11. klassi alaealistest noortest ütlevad, et neile on alkoholi müüdud,” täpsustatakse uuringus. Enim on alkoholi ostetud toidupoest, meelelahutuskohast ja avalikelt üritustelt.

Lisaks tuleb uuringust välja, et 83 protsendile alla 18-aastastest õpilastest on alkoholi ostnud täiskasvanud isik. Valdavalt on ostja olnud täisealine sõber, vend või õde ning 37 protsendil juhtudest on alkoholi ostnud lapsevanem. Uuringus osales 257 õpilast, kellest 17 olid täisealised. Viimaste vastuseid ei arvestatud küsimustes, mis puudutasid näiteks alkoholi kättesaadavust.

Kolmandikult nõuti dokumenti

Alkoholi kättesaadavuse ja tarvitamise teemalised uuringud viidi läbi ka Põlva vallas ja Põltsamaal. Lisaks õpilaste küsitlemisele tehti testostlemisi ja küsiti arvamust ka 18–65-aastastelt. Testostlemise eesmärk oli välja selgitada, kui sageli müüakse 18–19-aastastele noortele alkohoolseid jooke vanust tõendavat dokumenti küsimata.

Kuressaares küsiti dokumenti kümnes müügikohas ja ei küsitud 19-s. Võrdluseks: Põlvas küsiti dokumenti vaid kahes kohas 16st ja Põltsamaal kolmes kohas kuuest.

Kuressaare abilinnapea ja kohaliku alkoholipoliitika töörühma juhit Madis Kallas ütles, et 2014. aastal läbiviidud uuringute ja testostlemiste tulemused tõendavad, et Kuressaares on alaealistel alkoholi kerge kätte saada. “Linnavalitsus on moodustanud kohaliku alkoholipoliitika töörühma, kes analüüsib põhjalikult uuringute tulemusi ja koostab tegevuskava alkoholi alaealistele kättesaadavuse vähendamiseks,” rääkis Kallas.

Abilinnapea lisas, et plaanis on näiteks koostöös politseiga korraldada regulaarselt testostlemisi ja reide kauplustesse, toitlustuskohtadesse, ööklubidesse ja avalikele üritustele, et kontrollida dokumendi küsimist alkoholi osta soovivatelt noortelt. “Testostlemiste tulemusi hakkab linnavalitsus kindlasti ka avalikustama ehk tunnustama kaupmehi, kes reeglitest kinni peavad, ja andma teada kohtadest, kus alkoholimüügi nõudeid ei täideta,” kinnitas Kallas.

Kohaliku alkoholipoliitika töörühma juhina saatis Kallas 9. veebruaril e-kirja kõigile alkoholi müüvatele Kuressaare ettevõtjatele. Ta kutsus neid üles koostööle, et vähendada alkoholi alaealistele kättesaadavust. “Selle eesmärgi saavutamisele saavad kaasa aidata kõik elanikud, järgides põhimõtet, et täiskasvanud inimesed ei müü, ei osta ega paku alaealistele alkoholi, ning kutsudes korrale neid inimesi, kes selle reegli vastu eksivad,” lisas Madis Kallas.

Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab

Saarte Hääl vestles ka nelja uuringus osalenud õpilasega, kellest kolmele on nende kinnitusel poest või baarist alkoholi müüdud. Noormehele, kellele on alkoholi müüdud umbes viiel korral, ütles, et kindlat ostukohta ei ole tal siiski välja kujunenud. Kõik olid aga ühel meelel, et kõige lihtsam on lasta vanemal sõbral alkohol ära osta. “Siis on kindel, et saab.” Hõlpsam on alkoholi noorte sõnul osta pigem baarist kui poest.

Enim tekitab noortes kõhklusi enne ostma minekut see, et kassas võib piinlik olukord tekkida. Samuti vaadatakse nende sõnul kahtlustavama pilguga sellistel juhtudel, kui proovitakse osta kangemat alkoholi: “Kange alkohol äratab kahtlust.”
Loe ka juhtkirja lk 5.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 801 korda, sh täna 1)