Mis maa see Pärsia tegelikult on?

MAAILMA RAHVASTE VÄRAVAD PERSEPOLISES: Aastad ja sõjad on seda linna räsinud. Oluline on jäänud, seda käega ei katsu ja silmaga ei näe. Fotol kirjutise autor Aarne Mägi. Foto: erakogu

MAAILMA RAHVASTE VÄRAVAD PERSEPOLISES: Aastad ja sõjad on seda linna räsinud. Oluline on jäänud, seda käega ei katsu ja silmaga ei näe. Fotol kirjutise autor Aarne Mägi. Foto: erakogu

Kui edasi, siis seikluse mõttes korraks ära vabariigist nimega Eesti, kus talvemärgid endast kordi juba tunda andnud. Grupp seiklejaid ehk lihtsalt kamp omavahel ammu tuttavaid inimesi, minemas veidi kaugemasse vabariiki Iraani, mis aastast 1979 kannab ametlikult Iraani Islamivabariigi nime. 

Ümbritsetuna Iraagist, Türgist, Aserbaidžaanist, Armeeniast, Türkmenistanist, Afganistanist, Pakistanist ning omades ligipääsu Kaspia merele, Pärsia lahele ja India ookeanile, on Iraan asunud ja asub ka praegu Lähis-Ida ajalooliste ja poliitiliste tõmbetuulte keskmes.

Enne ärasõitu küsis suur osa mind tundvaid inimesi, miks nüüd äkki sinna, poetades kahtlevalt üle huulte, et seal on ju „nii ja naa“. Jah, kurb, et meieni jõudvad uudised Lähis-Ida taustal just kõige positiivsemad ei ole. Eks selleks on ka põhjust, sest valdav osa osavast propagandast, mis meieni jõuab, kajastab ainult seda negatiivset reaalsust, mis poliitilistel maastikel halastamatut segadust külvab.

Aarne Mägi

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 217 korda, sh täna 1)