Vilsandlased saavad täitsa oma päästeauto (6)

VILSANDLASTE RÕÕMUKS: Margus Lindmäe sõnul on eile saabunud päästeauto tõeline “taevamanna”. Foto: Raul Vinni

VILSANDLASTE RÕÕMUKS: Margus Lindmäe sõnul on eile saabunud päästeauto tõeline “taevamanna”. Foto: Raul Vinni

Kuressaares Silberauto ees seisis eile hommikul suur punane päästeauto. Seda sugugi mitte seepärast, et seal midagi hullu lahti olnuks – tegemist oli hoopis kingitusega vilsandlastele.

Päästeauto ümber askeldasid Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe ja riigikogu liige Kalle Laanet. Viimane neist tõdes, et tegu on suurepärase näitega õnnestunud koostööst riigi, ettevõtja ja väikesaare elanike vahel. Tema on selle asja juures kaasa löönud algusest peale osapoolte vahelise kontaktisikuna.

Kõik saanud alguse kaks aastat tagasi, kui kohtuti päästeameti juhtidega, ja Silberauto omanik, suvevilsandlane Väino Kaldoja tundnud huvi, mida ta tegema peab, et end saarel turvaliselt tunda. Asja arutati ja jõuti kokkuleppele, et kui tema muretseb päästeauto, siis päästjad omalt poolt aitavad sellele varustuse komplekteerida ja vastutavad ka vabatahtlike päästjate väljaõppe eest.

“Nüüd on auto kohal!” rõõmustas Laanet. Parasjagu olidki päästjad autot üle vaatamas selle pilguga, milline tehnika ja varustus on autol juba olemas ning mis osas on veel täiendust tarvis. “See on tõeliselt hea näide sellest, kuidas kohalik kogukond muretseb turvalisuse pärast,” märkis Laanet.

Margus Lindmäe, kes oli päästeautole esimese põhjalikuma tiiru peale teinud, kinnitas, et masin on väga hea. “Väga hea toode, väga hea leid,” muheles ta. Lindmäe tõdes, et tegelikult ulatub kõnealune lugu vähemalt viie aasta taha. Juba siis nuputas ja mõtles ta vaikselt, kuidas olukorda parandada annaks. Mõni aasta tagasi hakkas siis asi lõpuks edenema.

“Kunagi viisime sinna masina kahe valla, Kihelkonna ja Pihtla, abiga. Vähekasutatud GAZ 53, suure paagiga, saarele sobiv,” meenutas ta. Toona saadi päästeauto Pihtlast, kus siis parasjagu kustutustöödega omaalgatuslikult tegeleda ei soovitud. Kihelkonna vald tundnud aga oma valduse pärast muret ning nõnda tol korral kokkuleppele jõutigi. Kohapealne huvi Vilsandil olnud aga auto vastu üsna väike.

“Mis viga nüüd teha, kui kohapeal on asja tahetud,” kiitis Lindmäe. “See on nii suur “taevamanna”! Mitte ühelgi vabatahtlikul pole sellist, otsi roosteplekki ta küljest – ei leia,” kinnitas Lindmäe õhinal. Tema usub, et sedavõrd hea auto õnnestus vilsandlastel saada just sel põhjusel, et kohalike huvi oli sedakorda suur.

“Sellist õnnetust ei suuda silme ette manadagi, millisele poleks selle autoga tore minna,” nentis ta. Kui selline auto on Vilsandil kohapeal olemas, siis olgu või maastikupõleng, niisuguse autoga saab sellest Margus Lindmäe hinnangul kenasti jagu. Vilsandile jõuab heas varustuses päästeauto õige pea.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 782 korda, sh täna 1)