Klaus Ritter on surnud (5)

Foto: erakogu

Foto: erakogu

27. jaanuaril suri Saksamaal 96-aastane Klaus Ritter, kes on Eestis tuntud eeskätt kui 1944. aastal Tehumardi öölahingus Saksa poolel võidelnud pataljonikomandör. Matusetalitus toimus eile Gautingi evangeelses Kristuse kirikus ja Ritteri põrm sängitati Gautingi metsakalmistu mulda.

Klaus Ritter sündis 18. septembril 1918 Kasselis. Astunud 1938. aastal sõjaväeteenistusse, tõusis Ritter 1944. aastal hauptmanni auastmesse ning Teise maailmasõja keerised tõid ta 67. Potsdami jalaväerügemendi pataljoniülemana Saaremaale, kus ta osales punaarmee vastu peetud lahingutes nende puhkemisest kuni Saksa vägede evakueerimiseni Sõrve säärelt.

Just Klaus Ritteri juhitud, mitmete juhuslike täiendustega, kuid sellegipoolest alamehitatud pataljon oli see, kes 8. oktoobril toimunud Tehumardi öölahingu käigus tungis omalt poolt vaid minimaalseid kaotusi kandes läbi kahe Nõukogude pataljoni Keskranna–Järve kotist omade juurde Salme jõe taha.

Pärast sõda õppis Klaus Ritter Marburgi ja Göttingeni ülikoolis õigus- ja riigiteadusi ning omandas 1951. aastal juuradoktori kraadi. Ta oli pikka aega tegev juhtiva poliitikaanalüüsijana Saksamaa Liitvabariigi kõrgemates võimustruktuurides.

Pärast pensionile jäämist on Klaus Ritter avaldanud ka oma sõjamälestusi, milles Saaremaal toimunud lahingute kirjeldused on küll fragmentaarsed, kuid hindamatu ajaloolise väärtusega. 2004. aasta sügisel külastas Klaus Ritter

Saaremaad, kus andis erinevates kohtades toimunu kohta kohapeal väärtuslikke selgitusi, osales Sõrve lahingutes hukkunud Saksa sõdurite mälestusmärgi avamisel ning annetas Saaremaa muuseumile mõningaid isiklikke esemeid.

Raul Salumäe

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 097 korda, sh täna 1)