Roomassaare sadamast veeti rekordkogus kaupa (1)

Roomassaare kaubasadamast veeti möödunud aastal välja 406 000 tonni kaupa, mis on sadama ajaloos rekordiline kogus.

“Turbamüük on muutunud stabiilsemaks ja puidumüük on kogu aeg tõusnud,” ütles Roomassaare sadama direktor Renno Tammleht, kelle sõnul on Roomassaare sadamast väljaviidava kauba kogus kasvanud viimase 15 aastaga neli korda. Kui seni oli Roomassaares aasta jooksul käinud kõige enam 116 laeva, siis lõppenud aastal külastas sadamat 152 laeva.

Kokku teenindati AS-i Saarte Liinid sadamates 2014. a 314 kaubalaeva ja veeti 948 665 tonni kaupa, millest ekspordiks lastitud kaubad moodustasid 913 355 tonni. Kogu veoste maht põhineb kohalikul toorainel ja toodangul, transiitkaubaga Saarte Liinide sadamad ei tegele.

Roomassaare sadama kapten Kaarel Niine märkis, et 2015. aasta on alanud sadama jaoks küllaltki omapärasel moel, sest vaatamata veebruari algusele pole ikka veel jääd. “Ma olen siin nüüd olnud 15 aastat, aga niisugust pulli pole ma küll näinud – lilled õitsevad, linnud laulavad,” rääkis ta.

Mõistagi mõjutab jää puudumine sadama tööd vaid positiivselt – sadamas käinud 12 kaubalaeva on jaanuari arvestuses rekordiline külastuste arv. Tihedalt külastavad Roomassaare sadamat Venemaalt Volga jõelt tööd otsima saabunud Volgo-Balt tüüpi laevad, kes tavaliste jääolude korral ei saa isegi luba Riia lahte tulla. “Mõni neist ei tohiks isegi pildiraamatust jääd vaadata ja sellist asja, et nad jaanuaris ja veebruaris nii usinasti tööd teha panevad, pole ma enne küll näinud,” nentis Niine.

Kaarel Niine arvas, et külm ei pruugi siiski tulemata jääda ning veebruari lõpus ja märtsi esimesel poolel võib vaja minna ka jäälõhkuja Panda abi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 305 korda, sh täna 1)