Saudi Araabia: Uus kuningas – uus naftahind?

PETLIK VÄLIMUS? Ajakirjanduses ilmunud teadete kohaselt olevat nädal tagasi Saudi Araabia troonile tõusnud kuningas Salmān bin Abdul-Aziz Al Saud väga põdur mees. Seega pole välistatud, et peagi ootab riiki ees kas kaksikvõim või isegi uus võimuvahetus. Foto: Businessinsider.com

PETLIK VÄLIMUS? Ajakirjanduses ilmunud teadete kohaselt olevat nädal tagasi Saudi Araabia troonile tõusnud kuningas Salmān bin Abdul-Aziz Al Saud väga põdur mees. Seega pole välistatud, et peagi ootab riiki ees kas kaksikvõim või isegi uus võimuvahetus. Foto: Businessinsider.com

Lääne eksperdid on seisukohal, et Saudi Araabia monarhi Abdullah’ surm ja uue kuninga Salmāni trooniletõus ei põhjusta naftatootmises lähitulevikus olulisi muudatusi.

Pärast seda, kui ööl vastu 23. jaanuari saabus ametlik teade Saudi Araabia kuninga Abdullah’ surmast, tõusis maailmaturul kohe pisut ka naftahind. Nii Euroopa naftamargi Brent kui ka Ameerika WTI hind kerkis 2,5 kuni 3 protsenti. Kuid juba poolest päevast hakkas naftahind taas langema. Turu esimene impulsiivne reaktsioon kinnitab aga, et ärimaailm ei välista kaugemas perspektiivis muudatusi Saudi Araabia naftapoliitikas.

Praegu on Saudi Araabia suuruselt teine naftatootja maailmas, jäädes maha Ameerika Ühendriikidest ja edestades Venemaad. Saudi Araabia naftapoliitika olemus seisneb selles, et 2014. aastal ei hakanud ta hinnalanguse ajal oma naftatoodangu mahtu kärpima ja blokeeris kõik säärased otsused ka Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) tasandil. Sellise käitumisega aitas Saudi Araabia sihilikult kaasa naftahinna langusele maailmas.

Veel enam, Ar Riyād kiirendas seda langust sel teel, et tegi oma püsiklientidele hinnaalandust. Lisaks väitsid Saudi Araabia kõrged ametiisikud, et naftahinna madalseis on neile koguni meelepärane.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 372 korda, sh täna 1)