Mudlum pikkis raamatusse Muhu lapsepõlvemälestusi

JUURTELT MUHULANE: Made Luiga alias Mudlum on üles kasvanud mandril. Foto: Madli Lippur

JUURTELT MUHULANE: Made Luiga alias Mudlum on üles kasvanud mandril. Foto: Madli Lippur

Muhu juurtega kirjaniku Made Luiga alias Mudlumi raamatu “Tõsine inimene” kaante vahele jõudsid ka Muhus veedetud lapsepõlvesuvedest inspireeritud lood.

“Kuna mu emapoolne suguvõsa on pärit Muhust, veetsin Muhumaal kõik suved,” rääkis Paides üles kasvanud ja teismeliseeast Tallinnas elanud Mudlum. “Muhu jutud on aga siiski vaid üks osa sellest raamatust.”

Mudlum rõhutas, et lugejal ei tasu tema raamatut võtta reaalsetest inimestest ja sündmustest jutustava dokumentaalteosena.

“See on igas mõttes ilukirjanduslik raamat, kus läbisegi on tegelikkus ja väljamõeldis,” kinnitas autor. “Osa mu lugusid toetub küll mälupiltidele, inimese mälu on aga valikuline ja ekslik. Kui mälupildid veel loomingusse panna, lisanduvad igasugu tasandid, mis pole reaalsusega kuidagi seotud.”

Kirjaniku sõnul on kirjastuse ZA/UM välja antud raamatu lugudest kõige vahetumalt mälestustele toetuv “Minu tädi Ellen”, mis ilmus esmakordselt kaks aastat tagasi ajakirjas Vikerkaar. Selles loos jutustab Mudlum oma tädist, värvikast isiksusest, tädiga koos veedetud ajast ja tema keerulisest elusaatusest.

“Ka Muhu loomad, kellest raamatus juttu – lehmad, lambad, koerad, kassid –, on päriselt olemas olnud,” lisas Mudlum.

Autori oma hinnangul on lihtsas stiilis kirjutatud raamatutut kerge lugeda ja omaks võtta. “Räägin ju asjadest, mis on paljude inimeste elus samamoodi aset leidnud,” ütles Mudlum. “Mitmed lugejad on mulle öelnud, et see, millest raamatus juttu, sarnaneb väga nende enda mälestustega.”

Muhusse püüab Mudlum ka praegu sõita nii sageli kui võimalik. “Kui elus kõik muutub, siis see koht on jäänud – kodu, kuhu saab alati tagasi minna,” lausus ta.


Olavi Antons, Mudlumi tuttav, suvesaarlane:

Raamatus on üks jutt tädi Ellenist, kes oli Smuuli viimane naine. Kui tädi Ellen suri, siis käisin abiks tema maja tühjaks kolimas. Sain kingiks Smuulile kuulunud prilliraamid. Nendele raamidele said Kuressaares eelmisel suvel kenasti uued klaasid ette ja nüüd kannan prille pidupäevadel. Vinge värk!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 738 korda, sh täna 1)