Saarek sai süüdistuse maksupettuses

Foto: Tambet Allik

Foto: Tambet Allik

Esmaspäeval algas Tartu maakohtus protsess, milles Reformierakonna ja Kuressaare linnavolikogu liikmele Toivo Aldile (fotol) kuuluvat toiduainetööstust Saarek süüdistatakse suuremahulises käibemaksupettuses.

Äripäeva andmeil esitas Lõuna ringkonnaprokuratuur Saarekile ja selle juhatuse liikmele Raul Ketsile süüdistuse maksupettuses suures ulatuses. Süüdistuse kohaselt esitas Saareki juhatuse liige raamatupidaja vahendusel tagastusnõude tekitamise eesmärgil maksuhaldurile 2010. aasta juuli–septembri kohta käibedeklaratsioonides valeandmeid. Selle tulemusel tagastati firmale alusetult käibemaksu 444 095 eurot.

Lihtsamalt öeldes süüdistab prokurör firmat arvevabriku loomises ja seeläbi riigilt suures ulatuses raha väljapetmises. Lisaks Saarekile ja Ketsile süüdistatakse veel viit meest, kellest kaks on Läti kodanikud. Neid süüdistatakse maksuhaldurile valeandmete esitamisele kaasaaitamises. Prokurör selgitas kohtule, et tegemist on käibemaksupettusega, kus maksusumma jaotub müügiahelas mitme ettevõtte vahel.

AS-i Saarek omanik ja nõukogu liige Toivo Alt ütles Äripäevale, et selles asjas nemad küll süüdi jääda ei saa, kuid keegi on selles mängus ilmselt siiski süüdi. Ta märkis, et kui neile marju müüv firma tõmbab käibemaksu endale tasku, siis milles Saarek süüdi on? Alt avaldas lootust, et need inimesed, kes tegelikult süüdi on, oma karistuse ka saavad. “Keegi on ju selles mängus süüdi. Raha on pihta pandud, see on fakt.”

Kriminaalasja kohtueelse menetluse viis läbi maksu- ja tolliamet. Kohtumenetlus jätkub järgmisel esmaspäeval, kui prokurör esitab dokumentaalsed tõendid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 660 korda, sh täna 1)