Pöide plaanib Ida-Saare valda (37)

ÜHENDAB KOLME VALDA: Pöide volikogu esimehe Marina Treima sõnul räägib Ida-Saaremaa valdade ühinemise kasuks ühine paigaidentiteet. Foto: Irina Mägi

ÜHENDAB KOLME VALDA: Pöide volikogu esimehe Marina Treima sõnul räägib Ida-Saaremaa valdade ühinemise kasuks ühine paigaidentiteet. Foto: Irina Mägi

Pöide vallavolikogu esimees Marina Treima paneb homme Pöide vallavolikogus hääletusele ühinemisettepaneku tegemise Orissaare ja Laimjala volikogule.

“Me oleme ju Saaremaa värav ja mulle isiklikult tundub mõttekas olla ühiselt see värav, mitte et kui me tuleme mööda Kuressaare maanteed, siis üks vald jääb paremat ja teine vasakut kätt,” põhjendab Marina Treima naabritele ühinemisettepaneku tegemist, lisades, et kõik kolm valda – Pöide, Laimjala ja Orissaare – asuvad Ida-Saaremaal ja jäävad Kuressaarest kaugele. Seepärast ei pea Treima mõttekaks ka üht suurt Saaremaa valda.

Osa ühest kihelkonnast

Samas ei soovinud Marina Treima kolme Ida-Saare valla võimalikust ühinemisest eile veel lähemalt rääkida, lausudes, et kõigepealt tuleb ära oodata, mida Pöide volikogu otsustab, ja viidates, et kõik oluline on öeldud volikogu otsuse eelnõu seletuskirjas.

Seletuskirjas viidatakse, et kõik kolm valda on olnud osa ajaloolisest Pöide kihelkonnast ja liigne tsentraliseerimine geograafiliselt ebasoodsasse kaugusesse (nn tõmbekeskustesse) vähendab kohalike inimeste osalemise võimalusi, mis omakorda võib halvata inimeste huvi ja motivatsiooni oma elukeskkonna arendamisel kaasa rääkida.

Orissaare vallavolikogu esimees Marili Niits ütles Saarte Häälele, et ka temale oleks Ida-Saaremaa vald rohkem meeltmööda kui suur Saaremaa vald. “Mina olen alati Ida-Saaremaa valla poolt olnud, sest meid seob siin üks kant ja üks ajalugu.”

Niitsi sõnul kannataksid Laimjala ja Pöide suure Saaremaa valla tekkimisel isegi rohkem kui Orissaare, sest väikestel valdadel on suurem oht ääremaastuda.

Samas lisas ka Niits, et kõigepealt tuleb ära oodata Pöide volikogu seisukoht. Sama rõhutas ka Laimjala volikogu esimees Aarne Lember. “Mina olen oma isikliku seisukoha juba ammu välja öelnud ja see on toetada ühte Saaremaa valda,” sõnas Lember, märkides, et valdade jupikaupa liitmisel ei ole mingit mõtet. “Siis jäägu kõik juba nii, nagu täna on.”

Samas ütles Lember, et kui Pöide volikogu teeb Laimjalale ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi, arutab Laimjala volikogu seda oma 12. veebruari istungil. “Asi on alles liiga värske, et praegu midagi öelda,” lisas Lember, kes kuulis oma sõnul sellise ettepaneku tegemise võimalusest alles nädal aega tagasi.

Vaheetapp enne suurt valda

Pöide vallavolikogu liige Koit Kelder, kes koordineeris ka Lääne-Saare valla tegemist, ütles, et kaks protsessi – suure Saaremaa valla ja Ida-Saare valla tegemine – ei sega ega välista teineteist. “Ma olen seda meelt, et üks omavalitsus – üks saar ei realiseeru väga kiiresti, kindlasti mitte aastaks 2017,” rääkis Kelder, kes on ka Lääne-Saare vallavalitsuse liige ja kogu Saaremaa ühinemisläbirääkimiste initsiatiivgrupi liige.

Ent isegi juhul, kui Pöide, Laimjala ja Orissaare ühineksid hiljem suure Saaremaa vallaga, tuleks vaheetapp Ida-Saaremaa valla näol neile Keldri sõnul kasuks.

“Kui Ida-Saare vald toimetaks ka ainult viis aastat, oleks selle aja jooksul võimalik teha siinpool otsas nii mõnigi asi teistmoodi kui praegu ja langetada kümne aasta perspektiivis olulisi otsuseid,” ütles Kelder. “Lihtsalt see aeg, mis niisama tegevusetult läheb, on hullem.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 280 korda, sh täna 1)