Orissaare tammel on suured võiduvõimalused

UHKE PUU: Euroopa aasta puu valimiskomisjoni liige Rob McBride ning puu konkursile esitanud Heiki Hanso uhke tamme üle rõõmustamas. Foto: Heidi Hanso

UHKE PUU: Euroopa aasta puu valimiskomisjoni liige Rob McBride ning puu konkursile esitanud Heiki Hanso uhke tamme üle rõõmustamas. Foto: Heidi Hanso

Eile käis Orissaare staadionitamme rahvusvahelise suurvõistluse “Euroopa aasta puu” raames üle vaatamas ja selle kohta lisainfot uurimas konkursi komisjoniliige inglane Rob McBride.

Rebimine Euroopa aasta puu tiitlile on kõva, kuid võidušansid on Orissaare tammel kohe väga suured, kinnitas spetsialist.

Orissaare staadionitammel on võistluste komisjoniliikme sõnul olemas kõik, mida võidupuul vaja läheb: tugev side kogukonnaga ja märkimisväärne koht kohalikus ajaloos. Eriti liigutav ja ehe näide oli McBride´i sõnul see, et samal ajal, kui tema koos puu konkursile esitanud MTÜ Arboristide Koda eestvedaja Heiki Hansoga puud üle mõõtis, mängisid koolilapsed selle ümber jalgpalli. Just see võib meile ka mujalt palju hääli tuua, sest konkurss on jalgpallisõpradest inglaste-šotlaste-iirlaste seas väga populaarne.

Euroopa aasta puu valitakse juba viiendat korda. Enne seda on konkurss riigiti toimunud juba kümneid aastaid, kõige pikemalt Tšehhis, kus haruldasi puid on tunnustatud juba 15 aastat. Just Tšehhist saadigi idee üle-euroopalise puude Eurovisioni korraldamiseks, selgitas McBride ja lisas naljatades, et tegu on Eurovisioni-laadse konkursiga, ainult et kõrvad pääsevad halvast muusikast.

“Üle maailma olen märganud seda, et kohalikud kipuvad unustama, milliste väärtuste keskel nad ise elavad. Teil siin Eestis on julgelt üle poole kogu riigist metsaga kaetud, kui Inglismaal näiteks on see protsent 15 kanti. Pole siis ime, et siin kõnnitakse väga haruldastest puudest mööda ja mõeldakse, et tegu on suvaliste puudega. Mitte kõik, nagu Orissaare tamm, ei ole tavalised, on hoopis väga erilised!” julgustas McBride kohalikke oma kogukonna erilisi asju rohkem tunnustama.

Selliste konkurssidega saab inimestele ka meelde tuletada puude vajalikkust meie taristus, nende tähtsust keskkonnaaspektist ja vajalikkust ajaloosümbolitena.

Euroopa aasta puu valimised on üles ehitatud nii, et kogu info ja hääletussüsteem on internetist leitavad. “Midagi pole teha, tänapäeva inimene on rohkem netis kui looduses ja siis tuleb leida viise, kuidas need kaks omavahel ühendada,” rääkis McBride ja lisas, et on eriti uhke uue rakenduse, TICL-i üle, mis võimaldab kõige 14 nomineeritud puu asukohad reisisihtkohtadena läbi käia. Sellisel rakendusel on loodusturistide ja puusõprade hulgas palju fänne ning pole välistatud, et suvel võtavad nii mõnedki reisi ette ja sõidavad üle Euroopa kõik võistluspuud läbi, et neid oma silmaga näha.

Kuid tõele au andes, ega teised kolmteist võistluses osalevat puud kehvemad pole. Teiste hulgas on nominendid legendaarne Robin Hoodi puu Sherwoodi metsas, 1000-aastane oliivipuu Itaalias ning mitmed teised tuntud ja olulised puud üle Euroopa. Oma lemmiku poolt saab hääletada 1. veebruarist aadressil http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx.

Heidi Hanso

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 641 korda, sh täna 1)