Iga omavalitsus vaatab toetuste ühtlustamist ise

madis kallasSaaremaa omavalitsuste liidus on küpsema hakanud plaan ühtlustada sotsiaaltoetuste määrad kõikides liikmesomavalitsustes. Samal ajal on käimas ülesaaremaalised ühinemisläbirääkimised, mille tulemusena peaksid määrad igal juhul ühtlustatud saama.

Kas ja miks SOL läbirääkimiste teemasid dubleerib, arutleb SOL-i juht ja Kuressaare abilinnapea Madis Kallas (pildil).

Ühinemiskõnelustel on väga palju olulisi punkte ja kindlasti ka veel kaalukamaid kui sotsiaaltoetuste määrade ühtlustamise teema. Samas ei saa elu kõneluste ajal seisma jääda. Sõltumata ühinemiskõnelustest arutame edasi ka näiteks riigigümnaasiumi teemat ja esmatasandi tervisekeskuse teemat.

Ma ei ole nõus väitega, et see on ühinemisläbirääkimiste dubleerimine. See tunduks dubleerimisena juhul, kui sellele kuluks SOL-is väga palju aega ja energiat. See teema SOL-is küll tõstatati ja kõik olid nõus, et võimaluse korral me seda teed ka liigume. Et nüüd hakataks sellega tihedalt tegelema ja seda pidevalt arutama – seda mitte. On aga hea, kui liigume ühtlustamise suunas ja näitame sellega, et Saare maakond on tervik, mitte kildudest koosnev haldusüksus.

Samas oleks toetuste ühtlustamine ühinemisele hea lähtekoht. Omavalitsused saavad seda teemat nüüd iseseisvalt edasi arutada. Tunnistan, et ka mina vaatasin Kuressaare toetused kohe üle ja nägin seal teatud võimalusi, mida 2016. aasta eelarves võiks arvestada. See puudutab just sünnitoetuste kasvu kiirendamist Kuressaares.

SOL-is valitses selles küsimuses suuresti üksmeel, aga kordan veel kord, et mingit ametlikku käiku sellele antud ei ole. SOL ei survesta kedagi ja iga kohalik omavalitsus vaatab ise, kas ja mis ulatuses on neil võimalik toetuste määrasid ühtlustada. Kõnealused sotsiaaltoetused moodustavad ühe kohaliku omavalitsuse eelarvest tegelikult suhteliselt väikese osa. Ennekõike on need kodanikele olulised toetused. Seega on see ühe omavalitsuse jaoks valikute küsimus. Kuressaare ja mitu teist omavalitsust on valinud toetuste pideva suurendamise tee, sest kodanikud on iga omavalitsuse tähtsaim vara.

Mõned vallajuhid on öelnud, et neil tuleb ette seda, et inimesed registreerivad end valla elanikuks toetuste pärast. Saaremaa on aga oma olemuselt üks ja miks mitte liikuda selles suunas ka toetuste ühtlustamise osas.

SOL-i tegemisi ja omavalitsuste ühinemist ei saa päris kokku panna. SOL tegeleb maakondlike teemadega ja kõik need ei ole seotud ühinemisega. Igapäevane töö on tegeleda maakondlike muredega: väljaränne, sagedased elektrikatkestused, perearstide puudus, arstiabi kättesaadavus, transpordiühendused jne.

Näen seda, et kui ühinemiskõneluste sotsiaalkomisjon peab hakkama arutama erinevaid sotsiaaltoetusi ja need on suures osas juba ühtlustatud, siis kiirendab see omavalitsuste ühinemisprotsessi oluliselt.

Mina saan vaid kinnitada Kuressaare valmisolekut ühinemisega edasi minna. Kas selleks on valmis ka teised omavalitsused, peab küsima nende esindajatelt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 215 korda, sh täna 1)