Pahilas hukkunud metsavennad saavad mälestuskivi

7. veebruaril möödub 65 aastat lahingust Orissaare vallas Suur- ja Väike-Pahila küla lähedal, milles hukkus kaks metsavenda. Kolmas punkrielanik pääses, sest oli parajasti pruudi juures. Kolm aastat kestnud asjaajamise järel on Kaitseliidu Saaremaa maleva vabadusvõitlejate ühingu liikmed jõudnud niikaugele, et kivi on paigas ja see avatakse lahingu aastapäeval.

Üks kivi panemise initsiaatoritest Kaarel Mägi ütles, et langenute hauad on seni leidmata. “Julgeolekujõud pistsid punkri koos laipadega põlema. Külanaised olid hiljem neid söestunud luid matmas käinud. Kes ajaloost rohkem teada tahab, tulgu kohale,” soovitas Mägi.

Mälestuspäev algab 7. veebruaril jumalateenistusega Piila kirikus. 11.45 kogunetakse Suur-Pahila külas. Edasi järgneb jalgsirännak lahingukohta. Mälestuskivi avatakse kell 12.30.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 448 korda, sh täna 1)