Prantsusmaa ja islam: Laveerimine religiooni ja vabariigi vahel

ÄREVAD AJAD: Pärast 7. jaanuari terrorirünnakut on Prantsuse eriüksused jätkuvalt kõrgendatud lahinguvalmiduses. Tõenäosus on suur, et usufanaatikud võivad uuesti rünnata. Foto: Bostonglobe.com

ÄREVAD AJAD: Pärast 7. jaanuari terrorirünnakut on Prantsuse eriüksused jätkuvalt kõrgendatud lahinguvalmiduses. Tõenäosus on suur, et usufanaatikud võivad uuesti rünnata. Foto: Bostonglobe.com

Praeguse probleemidepuntra Prantsusmaal on tekitanud Prantsusmaa ajalooline seos islamimaailmaga. Ajakirja Carlie Hebdo toimetuses korraldatud võika terroriakti eesmärk oli moslemid ja mittemoslemid veelgi hullemini tülli ajada.

Kohe pärast aastavahetust puhkesid Prantsusmaal ägedad vaidlused kirjanik Michel Houellebecqi uue romaani “Soumission” (“Alistumine”) üle, ehkki raamat ise ei olnud veel poelettidele jõudnudki. 5. jaanuaril teatas Prantsuse president François Hollande, et loeb Houellebecqi romaani ilmtingimata läbi, sest inimesed räägivad sellest palju.

“Minu ülesanne on inimestele öelda, et nad ei tohiks pead kaotada ja seda vaatamata kuumaks köetud atmosfäärile,” tsiteeris vasaktsentristlik ajaleht Libération riigipea sõnu, mis ta lausus intervjuus telekanalile FranceInter. “Me ei tohi lubada, et hirm meist võitu saaks. Prantsusmaa on okupatsiooni ükskord juba üle elanud, meie rahval on see kogemus olemas.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 126 korda, sh täna 1)