Koolinoorte segakooride festival lauldi avatuks

POPURRII ALBERT UUSTULNDI LAULUDEST: Esitab luuleteater Krevera. Vasakult Mart Truu, Ekke-Kaarel Rand, Rasmus Arge, Olev Sten Erik Jõgi, Tiina Nõmm, Maria-Helena Palijenko, Hanna Mari Villsaar, Teele Tilts ja Maria Pihlak. Foto: Tambet Allik

POPURRII ALBERT UUSTULNDI LAULUDEST: Esitab luuleteater Krevera. Vasakult Mart Truu, Ekke-Kaarel Rand, Rasmus Arge, Olev Sten Erik Jõgi, Tiina Nõmm, Maria-Helena Palijenko, Hanna Mari Villsaar, Teele Tilts ja Maria Pihlak. Foto: Tambet Allik

Eile avati Kuressaare spordihoones pidulikult Olav Ehala 65. sünnipäevale pühendatud vabariiklik segakooride konkurss-festival.

“Tean väga hästi, mis on koorilaul ning koorielu ja koorimelu,” ütles tähtsa päeva puhul rahvariideid kandev SÜG-i direktor Viljar Aro, kes on ise laulnud nii omal ajal Saaremaa ühisgümnaasiumis õppides kui ka Tartu akadeemilises meeskooris. “Ma soovin, et see koorilaul kestaks ja kustumatult kasvaks ning ma olen nii tänulik, et see laulupidu jõudis koju kätte,” kinnitas ta. Rahvariideid kandev Aro andis lubaduse, et kannab neid ka siis, kui SÜG-is toimub Anna Raudkatsi nimeline vabariiklik võistutantsimine.

Kultuuriminister Urve Tiidus ütles, et sel aastal on Eesti muusika-aasta ning kõik lapsed, kes tänavu sünnivad, saavad esimese kingina peale vanemate suure kallistuse vesilinnuvile. “Praegu käib väike debatt, mida peaks rohkem õpetama, kas muusikat või matemaatikat,” märkis Tiidus, tähendades, et matemaatikutel oleks justkui suuremad perspektiivid, ent kõik need, kes on muusikat õpetanud või õppinud, teavad, et ka see on puhas matemaaatika. “Parajasti proportsioonis on nad mõlemad,” kinnitas kultuuriminister. Ta tänas SÜG-i, kes oskab suuri üritusi korraldada.

Kui hiljuti öeldi, et Saaremaal on keskmine vanus üle 40, siis nüüd ta näeb, et see on siiski üle 20, nentis Saare maavanem Kaido Kaasik rõõmsalt. “Hea on näha nii palju noori toredaid inimesi siin,” kinnitas ta. Maavanema sõnul on Saaremaa omandamas muusikapealinna staatust ning tore on, et selle aasta juhatab sisse koorilaul. “Usun, et võidavad kõik need, kes siia tulid ja laulavad ning siit lahkuvad, rõõm rinnus.” Kuressaare abilinnapea Madis Kallas viitas, et kindlasti saab nende kahe päeva jooksul, mil festival kestab, äärmiselt palju häid muusikaelamusi.

Avaüritust juhtis vahva kavaga luuleteater Krevera, kutsudes ka konkursi žürii ametivannet andma. Žüriisse kuulusid Heli Jürgenson, Raul Talmar, Kuldar Schütz, Aivar Leštšinski ja Kaspars Adamsons Lätist.

Eesti kooriühingu esimees ja tuntud dirigent Raul Talmar ütles pärast festivali avamist Saarte Häälele, et ootused festivalile on kõrged. “Möödunud laulupidu näitas, et meie koolide koorid on väga kõrgetasemelised ja nüüd on tõesti huvitav kuulata, et mis nad siis muidu teevad,” muheles Talmar. Esmakordselt sellel festivalil osalenud Johannes Pihlak ja Alex Verlin Rakvere reaalgümnaasiumist kinnitasid, et ka neil on ülikõrged ootused. “Saaremaa on väga õige koht, kus seda festivali teha, ja meile meeldib siin käia,” nentisid nad.

Võistlustulle astus 16 koori üle Eesti. Festivali peakorraldaja on SÜG-i muusikaõpetaja Mari Ausmees.

Koolinoorte segakooride konkurss sai alguse Saaremaa ühisgümnaasiumist aastal 1995. Ka teine konkurss toimus 1997. aastal siin. Siis läks üritus n-ö rändama ja aastal 2012, kui SÜG-i segakoor Kreedo võitis B-grupis I koha, tuli “laps” koju tagasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 510 korda, sh täna 1)